De Fanfare in het Netwerk Immaterieel Erfgoed

Laatste update om 21:15 op Friday, 2 October

De basis van immaterieel erfgoed is dat het wortels heeft in het verleden, een praktijk in het heden en dat het gericht is op de toekomst. De fanfare is een levende cultuur die voortgezet wordt door een opeenvolging van beoefenaars. Het gaat van generatie op generatie, van persoon op persoon en dat willen we levend houden.

De Fanfare is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief hiertoe is genomen door Stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON). Immaterieel erfgoed kan alleen worden aangemeld voor het Netwerk door beoefenaars of direct betrokkenen. Met de aanmelding erkennen zij zelf hun cultuuruiting als immaterieel erfgoed. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat de Fanfare aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: DEZE LINK

De volgende stap is om bijgeschreven te worden op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, zoals dat in België reeds het geval is. Hiervoor moet een borgingsplan geschreven worden dat aangeeft hoe de aanvrager hieraan gestalte wil geven.

Als reactie op dit nieuws geeft Johan Jansen, als voorzitter van de stichting CRON, aan dat hij erg ingenomen is met de bijschrijving en dat het voor de fanfares in ons land deuren kan openen ter ondersteuning van hun activiteiten. Het past goed bij onze doelstelling om naast nieuw repertoire voor het fanfareorkest te ontwikkelen, ook de maatschappelijke functie meer inhoud te geven.