ONFK: de voorbereiding van Muziekvereniging Voorne en Putten - Hellevoetsluis

Laatste update om 13:05 op Thursday, 12 March

Muziekvereniging Voorne en Putten uit Hellevoetsluis heeft zich ingeschreven voor de 3e divisie van de ONFK. We vroegen secretaris Heidi Wigman o.a. naar de ervaringen met het verplichte werk.  

Hoe intensief is de voorbereiding voor het orkest op weg naar Drachten? 
"Wij hebben de reguliere repetities o.l.v Dominique Capello de laatste maand met een half uur verlengd. We hebben een aantal extra repetities, groepsrepetities zoveel als nodig is en een studiedag olv een externe dirigent. Op 14 maart hebben we nog een try-out gepland staan."

"We willen zeker niet ieder jaar zoveel beslag op de tijd van de leden leggen. In het jaar van een bondsconcours en het jaar ervoor en erna zullen wij niet meedoen aan een evenement als het ONFK. Dit is onze derde deelname en voor ons is het een soort kers op de taart, een feestje, maar dus niet voor ieder jaar. De afstand naar Drachten is ook een factor van belang."

"De ONFK is een aantrekkelijk evenement waar wij met veel plezier aan deelnemen. Ook erg fijn dat er regelmatig nieuwe composities gespeeld worden. Enige minpunt is dus de afstand. Een meer centrale ligging zou zeer wenselijk zijn, net als de nbk bijvoorbeeld. De organisatie vervult haar rol met verve." 

De meest actuele vraag van dit moment; hoe gaat uw orkest om met de gezondheidsrisico’s in verband met het Corona virus?
"Wij houden het nauwlettend in de gaten en zullen verantwoord met dit probleem om proberen te gaan."

Het verplichte werk: waar liggen de uitdagingen vooral?
"Het verplichte werk Variations on HEEG is een grote uitdaging. Het is een geweldig nieuw werk waar heel veel fanfares nog veel plezier aan gaan beleven. De moeilijkheidsgraad is hoog, vooral muzikaal gezien. Technisch is het goed speelbaar maar niet zonder uitdaging. Het stuk zit ingenieus in elkaar en zit ons inziens wel aan de bovenkant van de derde divisie. Dat geeft ook meteen wel een hele leuke uitdaging. Maar wij kunnen ons voorstellen dat het niet voor ieder derde divisie orkest is weggelegd door het hoge niveau."

Variations on HEEG – Thom Zigterman
Het werk is geschreven in opdracht van CMV Crescendo Heeg en vertelt in 4 aaneengesloten delen enkele wetenswaardigheden van het dorp Heeg en het fanfareorkest Crescendo. De titel verwijst overigens niet direct naar de plaatsnaam Heeg, maar naar de 4 notennamen H (= Duits voor B) E E G, een mooie drieklank in mineur. Naast dit motief komen ook het Hegemer Volkslied en de Big Ben voor in dit uitdagende werk voor de 3e divisie.