Jouster Fanfare in voorbereiding VLOF

Laatste update om 09:45 op Friday, 6 March

De Jouster Fanfare neemt op zondag 15 maart deel aan het VLAMO Open Fanfarekampioenschap in Heist-op-den-Berg. Het is de enige deelnemer uit Nederland. De Friese fanfare is volop bezig met de voorbereiding en in de aanloop naar het VLOF, sprak CUBrass met secretaris Grietje van der Wal. Zij vertelt waarom de Jouster Fanfare gekozen heeft voor deelname in België.

"De datum van het ONFK paste niet in onze agenda. Wel zochten we naar een soortgelijk gerenommeerd evenement. De Jouster Fanfare vindt het belangrijk om haar kwaliteit te waarborgen. Dat doen we bijvoorbeeld d.m.v. deelname aan concoursen. Vanwege aanwezigheid van toporkesten aan het  VLAMO-evenement was onze interesse gewekt. Het spreekt ons bovendien aan dat er, naast het verplichte werk, ook nog een gekozen muziekwerk gespeeld mag worden. Verder worden we ook wel een beetje gedreven door nieuwsgierigheid."  
 
"Daarnaast is zo’n podium een goede plek om je te laten zien en horen. In het geval van de Jouster Fanfare een  belangrijke reden om mee te doen. Afgelopen jaar heeft de fanfare namelijk voor een bijzonder project een compositie-opdracht gegeven aan de Britse componist Paul Lovatt Cooper. Het project was gebaseerd op lokale verhalen van rond de kerktoren en daarvoor was een schitterend verhaal beschikbaar. Omdat het orkest eerder al had ervaren dat Cooper zeer levendig en beeldend kan schrijven, was de keuze snel gemaakt. Hij bewerkte in samenspraak met Siemen Hoekstra, de dirigent van de Jouster Fanfare, dit verhaal tot een gevarieerd filmisch werk. Tijdens de première werd het verrassende werk (o.a. vanwege zangpartijen) met een staande ovatie ontvangen. We kunnen niet wachten om het werk ook over de landsgrenzen te laten horen."

"Daarnaast is groepsgevoel belangrijk voor je resultaten en beleving van de muziek. We zijn voor de VLOF samen een weekend weg met de bus. Ook al moet op het podium het hoofd erbij worden gehouden, gezellig gaat het worden in het hotel! Maar eerst moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zaterdag is er, samen met de Jouster jeugdfanfare, Excelsior Schraard en het Gelders Fanfare Orkest, een officiële try-out in Joure geweest. De uitvoeringen werden al bejureerd. Spannend was het, want het verplichte werk is geen vanzelfsprekendheid. Er zitten, laten we het voorzichtig stellen, wel wat uitdagingen in. Ondanks dat, kan de Jouster Fanfare het werk met eigen leden uitvoeren. Kortom, de Jouster Fanfare laat zondag 15 maart in de volle breedte van zich horen in België!"