Vlamo Open Fanfare Kampioenschap 2020

Laatste update om 11:23 op Sunday, 23 February

Op 15 maart 2020 vindt het VLAMO Open Fanfarekampioenschap plaats. Dit kampioenschap is een open kampioenschap waar binnen- en buitenlandse toporkesten (niveau superieure afdeling) aan kunnen deelnemen. Het kampioenschap start om 13.30 uur!

De wedstrijd wordt niet opgedeeld in afdelingen, alle fanfareorkesten spelen een verplicht werk en vervolgens een keuzeprogramma. De winnaar neemt een uniek kunststuk mee naar huis en mag zich tot 2022 VLAMO Open Fanfarekampioen noemen.

Voor het verplichte werk gaf VLAMO een compositieopdracht aan Nick Van Elsen. Zijn compositie kreeg de titel “The Promised Continent” mee en gaat over de immense vluchtelingenstroom die op gang kwam tijdens de Syrische burgeroorlog.

DEELNEMENDE FANFARES
Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen Riemst
Koninklijke Stadsfanfaren Izegem
Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel
Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst
Jouster Fanfare (NL)

Nick van Elsen

Nick Van Elsen volgde les aan de Noord-Limburgse Kunstacademie bij Kristien Schuurmans (bugel) en Peter Testelmans (muziektheorie). In 2014 naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen om er de studies compositie aan te vangen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. Een jaar later startte hij ook met het hoofdvak Saxhoorn (bugel) bij Frans Violet. 

In 2019 behaalde hij met onderscheiding zijn diploma Master of Arts - compositie aan het conservatorium van Antwerpen. Een jaar eerder had hij de eer om als 1 van de 16 geselecteerde componisten deel te nemen aan de Young Composers Meeting in Apeldoorn (NL), een jaarlijkse ontmoeting van componisten uit alle uithoeken van de wereld, gesteund door Gaudeamus en orkest De Ereprijs. Hier volgde hij masterclasses bij onder andere Richard Ayres en Martijn Padding.

Hiernaast werkte hij ook al samen met het HERMESensemble, Antwerp Symphony Orchestra, Musica, Kunstacademie Noord-Limburg, dansgroep Imago Tijl en VLAMO. Als engraver is hij sinds 2017 werkzaam bij uitgeverij Hal Leonard. Momenteel is hij bezig aan de opleiding Master Cultuurmanagement aan de Universiteit van Antwerpen en is hij lid van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel.​


NICK VAN ELSEN OVER THE PROMISED CONTINENT
Verplicht werk
Muziek, en bij uitbreiding kunst in het algemeen, zou geen politieke boodschap moeten uitdragen. Het is echter een ideale vorm om aandacht te vragen voor bepaalde gebeurtenissen in de tijd waarin het gecreëerd werd. Vanuit dat standpunt schreef de componist dit concerto voor fanfareorkest. Het gaat over de immense vluchtelingenstroom die op gang kwam tijdens de Syrische burgeroorlog en de Blitzkrieg van Islamitische Staat in diezelfde regio. The Promised Continent doet denken aan ‘Het Beloofde Land’ waar in het Oude Testament over gesproken wordt. Ook daar trekt een onderdrukte bevolkingsgroep weg in de hoop op een betere plaats terecht te komen.

Tegelijk met dit werk creëerde Laurens van der Wiel een gelijknamig schilderij ‘Terra Promissa’ dat aansluit bij de inhoud van het muziekwerk.

Keuzewerken
De lijst van jeuzewerken kent opvallend veel werken welke we tegenkomen in de brassband wereld; Metropolis 1927 (Graham), Hypercube (Waespi), A Brussels Requiem (Appermont), Where Angels Fly (Houben), Sang till Norden (Violet). Deze lijst aangevuld met The Days of Anger van componist Paul Lovatt-Cooper, Hope van Stijn Aertgeerts en Mergl van Steven Vehelst  

JURYTEAM

Jan de Haan
Diederik De Roeck
Hardy Mertens

TICKETS
Via Zwaneberg kan je vooraf je tickets bestellen in voorverkoop. € 8 per ticket / Kinderen tot 12 jaar gratis. Of koop je tickets aan het onthaal op zondag 15 maart 2020.