Harmonie Oranje uit Wouw debuteert op ONHK

Laatste update om 14:18 op Monday, 20 January

In maart van dit jaar vindt het ONHK plaats. Dit jaar kruisen de harmonieën de muzikale degens in Barneveld. De tweede divisie is het beste bezet met vijf deelnemers. Onder andere harmonie en malletkorps Oranje uit Wouw presenteert zich, met hun concertharmonie, op dit podium.


De vereniging uit Wouw is een hechte dorpsclub waarbij de muzikale uitdaging niet uit de weg wordt gegaan, aldus voorzitter Mandy Wagemakers. Ze is trots dat de vereniging zich weer op het concourspodium wil laten gelden. Waar dit bij de brassbands als jaarlijks hoogtepunt wordt gezien, is voor veel harmonieën een wedstrijd met verplicht werk nog onbekend terrein. Wagemakers ziet hierin een mooie uitdaging. Voor de orkestleden was bij de keuze voor het ONHK van belang dat uitgegaan wordt van eigen kracht. Met het werk in de tweede divisie komt Oranje haar inziens uitstekend tot zijn recht. Het is een verrijking voor de club om eens echt een werk uit te diepen; niet dat dit normaal niet aan de orde is, maar een concours vraagt extra van de muzikanten.  Ze gaan er echt voor, de trompetten hebben op eigen initiatief sectie repetities ingepland. Erg mooi om dit te zien ontstaan binnen de vereniging.

Wagemakers kijkt ernaar uit om op de vereniging op het podium te zien stralen. “Bij het ONHK is een doorgaans geïnteresseerder publiek dan bij de standaard bondsconcoursen. Uitzonderingen daargelaten, zitten er vaak toporkesten voor beperkt gevulde zalen, een gemiste kans en demotiverend. ”Een doelstelling qua klassering is er niet van tevoren, wel een hoop dat er vooral veel ontwikkeling in het orkest is, qua beleving en samenspel".

 
Oranje zal spelen onder de hand van hun vaste dirigent Pieter Vandermeiren. Deze Belgische dirigent heeft in Nederland al een goede reputatie opgebouwd en is tevens dirigent bij het Andels Fanfare Corps en de Volharding in Putte. Hij werkt in nauw overleg met bestuur en orkestcommissies bij Wouw en staat altijd open voor nieuwe ideeën. Een prachtige samenwerking aldus Wagemakers die in Barneveld hopelijk tot een prachtige apotheose komt.