Sprookjesachtig muziektheater Zucht van Zuilen

Laatste update om 11:30 op Thursday, 26 December

Het Zuilens Fanfare Corps presenteert de muziektheatervoorstelling Zucht van Zuilen, een sprookjesachtige vertelling over 120 jaar Zuilense fanfarehistorie. In muziek en theater wordt het verhaal verteld van de muziekvereniging, die lucht geeft aan het leven en met een zucht de magische onderwereld van de tijd betreedt. Er klinkt filmische muziek in een mooie afwisseling met iconische fanfareklanken van vroeger en nu. Zucht van Zuilen is te zien op 25, 26 en 30 januari in ZIMIHC theater Zuilen.

In de donkere nacht staat op begraafplaats Oud-Zuilen een meisje met een bugel in haar armen. Ze is vastbesloten deze terug te brengen naar haar grootvader die onlangs is overleden. Zo begint het magische verhaal van Zucht van Zuilen dat zich vervolgens ontspint in een wervelende reis door de tijd. Twee mythische figuren vergezellen het meisje Alice: Kraai, als oude vogel de ziel van Zuilen en de brug tussen heden en verleden, en Bugel, de 120 jaar oude geest van de fanfare. Herkenbare mijlpalen uit ruim een eeuw Zuilense historie passeren de revue: de oprichting van de muziekvereniging, de bloeitijd en ondergang van Demka en Werkspoor, de eerste vrouwelijke muzikant bij de fanfare, het landskampioenschap van voetbalclub DOS en de annexatie van Zuilen door de gemeente Utrecht.

Geen geschiedenisles
Zucht van Zuilen is ontwikkeld naar aanleiding van het 120-jarig jubileum van de muziekvereniging (opgericht in 1900) in samenwerking met regisseur Paul Feld. Met de voorstelling neemt het Zuilens Fanfare Corps zijn eigen sociale geschiedenis onder de loep. “Zo’n tien jaar geleden hadden wij een grote terugval in het aantal leden”, legt artistiek leider Thijs Hazeleger uit. “Door van koers te veranderen en ons wat stoffig geworden imago af te schudden wisten wij dit te kenteren. Jonge mensen die vanuit heel Nederland naar Utrecht verhuisden, werden lid en we groeiden naar zo’n zestig muzikanten. Gevolg is wel dat de binding van deze nieuwe Utrechters met de wijk Zuilen en de historie van de vereniging minder aanwezig is. Waar het oude Zuilens Fanfare Corps gebaseerd was op krachtige familieverbanden en de relatie met de eigen woonwijk Zuilen is in het nieuwe ZFC vooral sprake van gezelligheid voor jong en oud en fijn met elkaar mooie muziek maken in vernieuwende projecten. Met Zucht van Zuilen investeren we in de diepere laag van het gemeenschapsgevoel. Centraal staat de emotionele waarde van de historische gebeurtenissen voor nu en voor de toekomst. De reis door de tijd maken we vanuit het perspectief van nu, met observaties vanuit het nu, waardoor het nooit een geschiedenisles wordt.” 

Zucht en lucht
De titel Zucht van Zuilen verwijst met een knipoog naar de karaktertrek van verongelijktheid die volkswijk Zuilen volgens zijn eigen bewoners heeft gekenmerkt. Regisseur Paul Feld licht toe: “De zucht onder het juk van de hebzucht van de stad Utrecht, van de fabrieksdirecteur, van de eeuwige verandering van het leven. Het Zuilens Fanfare Corps vormt de tegenkracht van deze eeuwige kreunzucht. De fanfare heette in zijn eerste jaren niet voor niets ‘Kunst na Arbeid’. Het voorzag Zuilen via de muziek en de optredens op straat van de hoognodige lucht. Zucht en lucht zijn kortom met elkaar verbonden zoals Zuilen met het fanfarecorps: geen zucht zonder lucht, geen leven zonder vertier en geen fanfare zonder achterban voor wie het belangrijk is dat er gemusiceerd wordt.” 

Zuilens Fanfare Corps
Het Zuilens Fanfare Corps bekleedt een unieke positie als enige fanfareorkest in de stad Utrecht. Al 120 jaar verzorgt deze eigentijdse, maatschappelijk geëngageerde vereniging vernieuwende en uitdagende projecten door buiten de gebaande paden te treden. Regelmatig vormt de rijke geschiedenis van Zuilen de inspiratiebron voor verrassende muzikale voorstellingen. Eerdere successen van het Zuilens Fanfare Corps waren Fanfare te water (2017), Wie was De Winter? (2018) en Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019). Daarnaast is de fanfare ook steeds vaker zichtbaar tijdens muzikale stadsevenementen, zoals ‘Utrecht blaast binnen’ in TivoliVredenburg in 2019.

Zucht van Zuilen
Jente Taborsky, Alice
Arend Brandligt, Bugel
Gabby Bakker, Kraai
Paul Feld, schrijver/regisseur
Zuilens Fanfare Corps
Martin Wernsen, dirigent 

25 januari - 20.00 uur
26 januari - 15.00 uur
30 januari - 20.00 uur

ZIMIHC theater Zuilen
entree € 10 
kinderen t/m 12 jaar € 5
kaartverkoop en meer informatie via zfc-utrecht.nl/home 

Deze productie komt tot stand met steun van de Gemeente Utrecht, KF Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Elise Mathilde Fonds.