Belg wint de VLAMO Internationale Compositiewedstrijd 2019.

Laatste update om 22:24 op Saturday, 16 November

Voor het 2de opeenvolgende jaar organiseerde VLAMO een Internationale Compositiewedstrijd voor harmonie- en fanfarewerken in de lagere afdelingen. Omdat het hedendaagse originele repertoire voor de orkesten van 3de en 2de afdeling te klein is, wil VLAMO met hun wedstrijd componisten stimuleren ook deze categorie orkesten niet te verwaarlozen.

Een internationale jury bestaande uit Jan Van der Roost (BE), Bert Appermont (BE) en Oliver Waespi (CH) beoordeelde de werken. Volgens de jury was het een wedstrijd van een hoog niveau. Zij lazen heel wat partituren die innovatief waren. Het componeren voor orkesten met een lage moeilijkheidsgraad is niet evident, maar verschillende componisten kenden daar een creatief antwoord op.

Winnaars

- Tweede afdeling: Gregory Ksiondzyk met Moments in Santorini (Belg)
- Derde afdeling: David Postiguillo met Halloween Night (Spanjaard)

Deze winnende composities zullen op 17 november voor de eerste keer uitgevoerd worden tijdens het galaconcert (om 17u45 – Lemmensinstituut Leuven), gebrachtdoor Koninklijke Harmonie "Kunst na Arbeid" Gors-Opleeuw, als afsluiter van VLAMO’s wedstrijd voor orkesten.

Winnaar tweede afdeling
Moments in Santorini van Gregory Ksiondzyk (°1991, Genk)

Hij begon zijn muzikale studies aan de Academie Muziek Theater Dans Maasmechelen. Hij studeerde er saxofoon, piano en compositie en zette in 2010 zijn studies verder aan het conservatorium in Maastricht bij Norbert Nozy en Jean-Pierre Cnoops. Naast zijn klassieke opleiding verdiept hij zich in het componeren voor diverse bezettingen, vooral gericht op HaFaBra muziek met een grote interesse voor jazz en lichte muziek, meer bepaald improvisatie.

Over Moments in Santorini

Het werk bestaat uit drie delen: The Black Beach, Ancient Thera en Donkeyride to the Harbor. Het eerste deel is gebaseerd op het gevoel dat de componist kreeg terwijl hij naar het zwarte strand keek. Het tweede deel voelt aan als een rustige wandeling in het oude stadsgedeelte waar alles nog in zijn volle glorie is bewaard gebleven. Het derde deel is een ode aan de ezels die elke dag toeristen van boven op de berg van Fira naar de haven beneden moeten brengen en daar soms nukkig tegenin gaan.

Winnaar derde afdeling
Halloween Night van David Postiguillo (°Spanje)

Hij begon zijn muzikale studies aan “Escuela de Música de la Agrupación musical de Manuel”, Valencia (Spanje). Daarna studeerde hij aan het “Conservatorio Profesional de Música de Carcaixent” en in het “Conservatorio Superior Juaquin Rodrigo de Valencia”, met hoorn als specialisatie.
Compositie studeerde hij bij “ad libitum” (Onteniente, Valencia) en de UTEM muziekschool (Alboraya, Valencia). Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Jose Suñer Oriola, Bert Appermont, Frank de Vuyst, ...

Over Halloween Night

Halloween Night is een fantasie in een enkele beweging die geschreven is om (jeugd)muzikanten als groep/orkest spelplezier te laten ontdekken. In dit stuk probeert de componist om de gevoelens die kinderen ervaren tijdens deze magische Halloweennacht over te brengen. David Postiguillo laat de muzikanten gebruik maken van hun stem en lichaam als instrument. Het is een stuk waarin de uitvoerders meer moeten dan hun eigen instrumenten bespelen.