SFF2019 A-groep: Eendracht Eerbeek met een uitdagend jazzy programma

Laatste update om 22:30 op Saturday, 9 November

4. Eendracht Eerbeek o.l.v. Jaap Musschenga  

Een dixieland opkomst voor Eendracht uit Eerbeek met Just a Closer Walk With Thee. Witte balonnen begeleiden de muzikanten. Links licht het woord hemels op vanuit een doodskist. Een regenbui, mist, het geeft een luguber sfeertje. In de Schaduw van Verdwenen Torens laat ons stilstaan bij de Twin Towers op 9/11. Imponerende en beeldende muziek, waarbij niet alles zuiver is in de verstilde momenten. 

Met delen uit On the Town keren we terug naar het Amerikaanse idioom, jazzy en groots. Ritmisch zeer lastige muziek wordt door Eendracht op zeer overtuigende wijze gebracht. Dan is het tijd voor solist Anne Wensink op trombone met Brasilia. De begeleiding is hier minder strak en in de bassen zijn er stemmingsproblemen. Ook is de begeleiding op momenten te sterk om de solist echt vrij uit te kunnen laten spelen. Het samenspel laat verderop ook te wensen over. Het deert de uitstekende solist niet.

Anne Wensink trombone

Dan is het over naar de jazz van de Italiaanse basklarinettist Gianluigi Trovesi. Hercab krijgt een goede opzet met prima bijdragen van bastrombone, sousafoon en altsax. Dynamisch is het spannend en er blijft veel detail te horen en de tutti's swingen er op los. Een mooi besluit van een programma vol verschillende sferen, waarbij de jazz een bijzondere rol bleef spelen.  

 

Programma:
Just a Closer Walk With Thee - arr. Don Gillis  
In de Schaduw van Verdwenen Torens - M. Turkuaz fragmenten uit deel I: Het Nieuwe Normaal  
Three Dance Episodes from 'On the Town' - Leonard Bernstein - deel II "Lonely Town; Pas de Deux" - deel I "Dance of the Great Lover"  
Brasilia - Robin Dewhurst, arr. Pierre Volders solist: Anne Wensink (trombone)  
Hercab - Gianluigi Trovesi, arr. Steven Verhelst