Koninklijke Harmonie van Peer wint Vlamo Open Harmoniekampioenschap

Laatste update om 21:33 op Sunday, 17 March

Op 17 maart 2019 vond het VLAMO Open Harmoniekampioenschap plaats. Dit kampioenschap is een open kampioenschap waar binnen- en buitenlandse toporkesten (niveau superieure afdeling) aan kunnen deelnemen. De wedstrijd is niet opgedeeld in afdelingen, alle harmonieorkesten spelen een verplicht werk en een keuzewerk.

De winnaar neemt een uniek kunststuk mee naar huis en een ticket voor het Europees Harmoniekampioenschap (ECWO) 2020 in Lille Frankrijk.

Uitslag:
1. Koninklijke Harmonie van Peer  93,50
2. Concertband Maasmechelen  92,67  
3. KH Sint-Martinus Opgrimbie  91,83
4. Koninklijk Bevers Harmonierorkest  91,17
5. Dynamic Symphonic Band vzw  87,83     

Verplicht werk:
Voor het verplichte werk gaf Vlamo een compositieopdracht aan Klaas Coulembier. Hij gaf zijn compositie de titel 'The Garden of Earthly Delights' mee. 

De compositie is gebaseerd op het schilderij “De Tuin der Lusten” van Jheronimus Bosch uit 1480-1490. In dit drieluik creëert de schilder een imaginaire wereld vol exotische wezens en menselijke figuren. Van links naar rechts zijn de hemel, de aarde en de hel afgebeeld. In die volgorde vormt het schilderij ook een leidraad voor de compositie, van het fonkelende begin van het werk tot de helse chaos op het einde. In het rechterpaneel valt de aanwezigheid van een aantal muziekinstrumenten op, met daarbij één wel heel onfortuinlijke man. Hij wordt niet alleen verpletterd door een kruising van een luit en een harp, maar kwam blijkbaar eerder al met zijn achterwerk tussen een drukpers terecht. Op zijn billen lezen we de muzieknoten die het basismateriaal vormen voor het hele werk.

Juryleden:
Dirk De Caluwe, Jan de Haan en Norbert Nozy

Datum: 17-03-2019
locatie: Heist-Op-Den-Berg, CC Zwanenberg
Na te luisteren via https://www.youtube.com/watch?v=zFK_GagXJ40

Buffet Crampon is als hoofdsponsor aan dit evenement verbonden.