Erik van de Kolk internationaal

Laatste update om 12:28 op Thursday, 3 May

'Time for Outrage' van componist Marco Pütz, het verplichte werk van de EBBC dit jaar. Dirigent Erik van de Kolk heeft het uitgevoerd in de fanfareversie met zijn Gelders Fanfare Orkest. Reden voor Stavanger uit Noorwegen om Van de Kolk uit te nodigen voor een aantal repetities op deze compositie.

“Toen bekend werd dat het werk van Harrie Janssen niet door zou gaan en Marco Pütz gekozen werd, kreeg ik de uitnodiging van Stavanger om met hen aan de slag te gaan. De eerste contacten zijn gelegd via Anja Abma, die veel contact met Alan Withington heeft vanwege de Summer School. Over die uitnodiging hoefde ik natuurlijk niet zo lang over na te denken. Dus twee weken geleden ben ik daar van dinsdag t/m vrijdag geweest, voor 3 repetities met deze geweldig club." 

Erik vertelt verder: "Ik heb eigenlijk geen idee wat ze zelf van het werk vinden en dat maakt me eerlijk gezegd ook niet uit. Ik had een opdracht om in relatief korte tijd het werk met ze uit te diepen dus dan heb je ook geen tijd voor dat soort dingen. Het is een hele gedisciplineerde band: wanneer de repetitie start, dan start ‘ie ook écht. Dit maakt dat je snel en makkelijk kunt werken. We zijn ook nog even met het keuzewerk aan de slag gegaan. Maar de nadruk lag op de compositie van Pütz. Het is een complex stuk met een gave climax. De compositie van Pütz gaat wel voor een mooie dag zorgen tijdens de EBBC.”

Afgelopen week is Van de Kolk bij Hauts-de-France Brass Band in Frankrijk geweest. Luc Vertommen, de MD van dit orkest, nodigde hem ook uit om met hem de puntjes op de i te zetten voor het verplichte werk. “In Frankrijk is de cultuur anders. Men komt met name in de laatste weken veel samen om te repeteren. Daar is het eerder in het traject lastiger om de band compleet te krijgen voor repetities vanwege de grote reisafstanden voor veel muzikanten. Dus het zwaartepunt ligt echt op de eindsprint. Dit geeft een andere beleving, maar is ook weer speciaal om mee te mogen maken.”

“Het is erg tof om een kijkje in die verschillende keukens te krijgen. Het niveau ligt nog wel een tandje hoger als in Nederland. Met name de extreme focus met repeteren bij Stavanger in combinatie met een goede sfeer vond ik fantastisch!”