Een echt brassfeest in Mechelen

Laatste update om 19:28 op Friday, 27 April

In een zonovergoten Mechelen werd afgelopen weekend de 7e editie van de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen afgewerkt. Het werd een echt brassfeest met maar liefst 27 bands uit 7 landen op het podium van de Stadsschouwburg.

De subsidiekraan druppelt 
De organisatie was zoals altijd in handen van Brassband Hombeek, die deze editie wel met een forse financiële min moesten beginnen als gevolg van het terugdraaien van subsidies door de Vlaamse overheden. De provinciale herindeling betekent heel wat voor de cultuur in België en ook voor de HaFaBra orkesten is de kraan behoorlijk dichtgedraaid. Voorzitter van de VOBK Michel Leveugle vertelde dat de grote belangstelling van de bands veel goed maakt, maar dat met 27 bands de grens wel zowat is bereikt. Het geld moet nu voornamelijk in de tent op de Veemarkt worden verdiend.

Het VOBK was ook deze keer weer uitstekend georganiseerd. Tussen de optredens door ging weinig tijd verloren door snelle changementen. Helaas was de hoge temperatuur op het podium de oorzaak van wat vroege vermoeidheid bij een aantal bands. En er waren bands uit maar liefst 7 verschillende landen aanwezig. Naast 9 bands uit België zelf en 8 bands uit Nederland, waren er 3 bands uit Frankrijk, 3 uit Duitsland, 2 uit Zwitserland en 1 deelnemer uit Oostenrijk en Italië.

Tot tranen geroerd
Drie juryleden maakten twee lange dagen. Christophe Jeanbourquin (Zwitserland), Brett Baker (Verenigd Koninkrijk) en Jan de Haan (Nederland) waren onder de indruk van het niveau door de hele contest heen. De open jurering werkte goed, omdat de samenwerking tussen de juryleden uitstekend was. Baker vertelde gedurende het weekend een aantal keren tot tranen toe geroerd te zijn geweest. Met name Jeroen Zijlstra (euphonium, Pro Rege) wist jury en publiek te raken met een emotionele uitvoering van Song for Ina. Hij won ook niet verrassend de solistenprijs in afdeling B.  

Luc Vertommen bracht Brass Band Hauts-de-France naar Mechelen en liet zien dat de band klaar is voor de grootste wedstrijd van het jaar, de Europese. Maar liefst 98% kreeg de band voor haar programma. Voor de Belgische bands was er succes in drie van de vier afdelingen. Leest won afdeling D. Mercator Brass was de sterkste in afdeling C en Young Brass Band Willebroek was de toch wel verrassende winnaar in afdeling B. Verder was er nog een prijs voor beste verplichte werk voor United Brass.

Publiek hard nodig
De Nederlandse bands gingen naast de solistenprijs van Jeroen Zijlstra met een prijs naar huis. Soli Brass kreeg de prijs voor het beste verplichte werk in afdeling A. Toch zullen De Bazuin Oenkerk, Pro Rege en met name PBG met een zeer tevreden gevoel naar het noorden zijn terug gekeerd. Stuk voor stuk werden goede prestaties neergezet. Soli Brass en Rijnmond zitten er aan te komen en dat belooft wat voor de Dutch Open over 6 weken in Drachten. Merum en KnK in B en Harp en Luit in D kwamen minder uit de verf. 

Als er dan tenslotte een minpuntje gevonden kan worden met betrekking tot de VOBK, dan moet dat zijn dat dit geweldige evenement toch niet meer publiek aan zich weet te binden. Met name het Belgische publiek is toch maar heel bescheiden aanwezig. Dit kampioenschap verdient twee dagen een uitverkochte zaal en die zullen ze over twee jaar hard nodig hebben om het financiële plaatje rond te krijgen.

Neem zeker ook een kijkje bij de interviews van dit evenement op onze videopagina!