Noordlimburgse Brassband maatje groter

Laatste update om 22:59 op Saturday, 21 April

De opening van de Noordlimburgse klinkt wat dikker dan andere bands. Het verplichte werk klinkt voor de laatste maal. Er klinkt duidelijk een wat orkestrale klank. Erg aangenaam om naar te luisteren. Het tempo is wel aan de hoge kant. De omspelingen zijn spot-on. Wat een sound! Dat ontlokt het publiek al de nodige reactie. 

Ook nu heeft Van de Kolk gekozen voor een van de wat oudere stukken van Simon Dobson geschreven voor de Leyland Band. The dreaded Groove and Hook is een echt showpiece. Te beginnen met een super euphonium. In de band loopt het net niet gladjes maar de solisten leveren stuk voor stuk vakwerk. Prachtige uitvoering. Dit lijkt zo langzamerhand op een galaconcert. Maar dan nu het echte werk.

From Ancient Times
Jan Van der Roost schreef het voor de EBK in 2009 in Oostende en wat werd het een favoriet werk. Het was tot vorig jaar een eigen keuze van een van de deelnemers van de EBK. Dit werk zit in het collectieve geheugen van de brassbandliefhebbers. 

De opening is net niet helemaal schoon, maar heeft zoveel potentie. Basakkoorden als kastelen, wauw. De techniek wordt als een dolle doorgesneld. Soms maakt Van de Kolk wat andere keuzes in de partituur. Fijn als een werk al zo bekend is, maar niet alles werkt. De volop kraaiende trombonesectie is van grote klasse. De aanloop naar de hommage aan Adolphe Sax vol cadenza's is de volgende horde, iets van vermoeidheid is te horen hier in aanspreken en zuiverheid. De overgang naar de Hommage is apart, maar daarna stroomt de muziek. De uitersten worden opgezocht en vaak gevonden. De finale is even overweldigend als over het geheel genomen het optreden van deze band. Chapeau! En het publiek gaat uit zijn dak.