EBK 2023: Own Choice - Lyngby-Taarbaek

Laatste update om 18:21 op Monday, 8 May

Fraternity - Thierry Deleruyelle
Het werk van Thierry Deleruyelle werd oorspronkelijk in opdracht gemaakt als verplicht werk voor het EK 2016 in Lille en is ongekend populair. In het werk wordt de mijnramp in 1906 in Douai in Frankrijk geportretteerd, die meer dan 1.000 levens eiste. In zeven overlopende delen wordt het verhaal beschreven van de morgen waarop de mijnwerkers wakker worden, tot de uitbraak van het mijngas, het bergen van de doden en het gebed als dank voor de hulp die ook uit de omliggende landen kwam. De muziek is beeldend, soms met een knipoog naar de muziek van Paul Dukas.

Lyngby-Taarbaek Band - Glenn Van Looy
De band start sonoor en verbeelden de start van de dag op treffende wijze. Hoewel niet vrij van wat stemmings-problemen is de opbouw naar de grootse akkoorden goed en vervolgt de band in compact samenspel en het verhaal wordt zichtbaar. Mooie hoorn gevolgd door de solocornet waarbij de soprano het einde van de solo voor zijn rekening neemt. Het deel blijft boeien en de band voelt zich goed thuis in de vertolking van dit werk.

Mooie baslijn beschrijft de bedrijvigheid in en bij de mijnen. De dynamiek zou nog wat meer uitgediept mogen zijn voor nóg meer effectiviteit. Er wordt zeer secuur en behoudend gespeeld met de nodige ruimte voor de muzikale lijnen. Naar het einde van dit deel verliezen we wat transparantie. De verwarring die ontstaat bij de uitbraak van het mijngas kent weer een goede weergave; het slagwerk lijkt wat overheersend. Door het hoge tempo verliest het wat aan duidelijkheid. De balans tussen percussion en band lijkt niet in orde totdat het dramatische moment van het bergen van de doden start.
Met veel gevoel starten de trombones hun devote passage, een bijzonder lastige passage waar het samenspel wat onder druk staat. Het devote koraal kent een prachtig gedragen start, veel expressie ook. Een indrukwekkende finale met brede klanken maken dit een meer dan geweldig optreden van deze band met hun dirigent!