Kampioensdivisie bands maken zich op voor uitvoeringen test-piece

Laatste update om 12:55 op Friday, 5 May

Met een deelnemerslijst van 14 bands gaat vandaag (vrijdag 5 mei) de Championship-Section van start met hun uitvoeringen van 'Aurora' van componist Joel Thoor Engström. Om 15:00 uur zit band nummer één op het podium.

De componist over zijn werk
Thoor Engström's werk, Aurora, werd geschreven in opdracht van Brassmusik Skåne voor de EBBC in Malmö, en Joel schrijft... Aurora was de Romeinse godin van de dageraad. Elke dag opende ze de poorten van het oosten met haar roze vingers en reed ze met haar strijdwagen in een gloeiende schoorsteenmantel door de lucht, vergezeld door kinderen, en kondigde ze de komst van haar broer, Sol (de zon) aan. Het natuurlijke fenomeen Aurora Borealis (of "noorderlicht") is wat de Romeinen inspireerde tot deze personificatie van de dageraad en het kan een mysterieus iets zijn om te aanschouwen, van zowel schoonheid als ontzag. De dageraad kan een symbool zijn voor veel dingen, zowel iets dat begint als eindigt. De eeuwenoude boodschap van Aurora kan daarom als tijdloos worden beschouwd. Haar oproep te midden van de vreugdevolle dans van de kinderen van de sterren dat er een nieuwe hoop, een nieuw licht op komst is, kan een geruststellend idee zijn voor iedereen in het licht van ontberingen.

De compositie opgedeeld in drie delen, in attacca. Hoewel niet geschreven met een programmatische intentie, heeft het schrijfproces mijn gedachten opgeroepen over de symbolische thema's van de Romeinse mythe; de setting van een onstabiele en onzekere scène – als een eindeloze val – in het eerste deel, gevolgd door een wachten en het "aanmaakhout van licht" in het tweede, eindigend met een feestelijk loflied in het derde. Een van de belangrijkste muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie (voor het eerst te horen in de trombonesectie in maat 16). Het draait en draait om zijn as als de golven van het noorderlicht, of de bochten van Aurora's strijdwagen. Gedurende het hele stuk trekken en vormen de harmonische "magnetische velden" de muziek voortdurend in nieuwe vormen.

Nederlandse inbreng
Soli Brass vertegenwoordigt Nederland en zal met dirigent Anne van den Berg uiteraard het uiterste uit hun optredens willen halen. Met een stevige voorbereiding en een aantal nuttige try-out concerten is men klaar voor het Europese avontuur!
Anne van den Berg heeft de laatste weken met name gewerkt aan stabiliteit en vertrouwen te kweken voor de band. 'Alles is wel gezegd, iedereen kent zijn of haar rol en taak.' Een nuchtere kijk door de dirigent die zijn debuut maakt op het hoogste Europese podium voor brassbands.

Volg de EBK live:
Diverse nieuwsplatforms zijn aanwezig (4Barsrest, British Bandsman); ook CU Brass zal verslag doen op haar platform. Wil je live meekijken? Dat kan ook; klik HIER voor de info.

CU Brass wenst Soli Brass en uiteraard alle overige bands heel veel succes en plezier!