Verplichte werken BBK2023 en juryleden zijn bekend

Laatste update om 18:28 op Wednesday, 26 April

Op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 vindt VLAMO’s Brassbandkampioenschap plaats. Voor de zevende maal in Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein, Heist-op-den-Berg en voor de 43ste maal sinds het bestaan van het kampioenschap. Naast de verplichte werken maakt Vlamo tevens de juryleden voor deze kampioenschappen bekend:

De volgende juryleden zullen plaatsnemen in de jurybox:
Isabelle Ruf-Weber (CH)
Joop van Dijk (NL)
Steven Mead (UK)

Deze verplichte werken staan op het programma:
Kampioensafdeling: Sinfonietta Nr. 2 – Quatre Impressions van Pierre-Antoine Savoyat
Eerste afdeling: Afterlife van Stijn Aertgeerts
Tweede afdeling: Sinfonietta Nr. 1 van Marc Jeanbourquin - Composer
Derde afdeling: Beecher Variations van Stephen Bulla
Open afdeling: geen verplicht werk

Kampioensafdeling: Sinfonietta Nr. 2 – Quatre Impressions van Pierre-Antoine Savoyat
Sinfonietta n°2 is een eerbetoon aan de Franse muziek van het begin van de twintigste eeuw, aan de artistieke beweging van de impressionisten. De twee grote namen zijn Claude Debussy en Maurice Ravel, maar we kunnen ook andere componisten aan de lijst toevoegen, zoals Maurice Emmanuel of Raoul Bardac. De componist nam de uitdaging aan om alle kleuren van hun muziek in een wedstrijdstuk voor brassband te verwerken. De suite bestaat uit vier delen die een impressionistisch beeld oproepen van een reis door verschillende landen als in een kinderdroom. Het stuk is cyclisch van vorm: de vier delen zijn met elkaar verbonden door een thematisch element dat in het eerste deel door de bugel wordt geïntroduceerd. Een werkwijze die ook door Ravel en Debussy werd toegepast, met name in hun strijkkwartetten.

 
Hauts-de-France Brass Band o.l.v. Luc Vertommen tijdens de EBK 2022
(2e plaats tijdens de vrije werken)

Eerste afdeling: Afterlife van Stijn Aertgeerts – beschikbaar vanaf 15 mei
Dit werk is een gezamenlijke compositieopdracht van VLAMO en NBK.

Afterlife probeert de verschillende indrukken weer te geven die bij de componist opkomen bij de dood en het nabestaan. Het werk is volledig gebaseerd op het Dies Irae-motief, dat doorheen de muziekgeschiedenis gebruikt werd om de dood te weerspiegelen. De verschillende emoties die bij de dood komen kijken worden weergegeven door het thema in verschillende vormen en omkeringen te laten terugkeren.

Tweede afdeling: Sinfonietta Nr. 1 van Marc Jeanbourquin
Dit werk won onlangs de eerste prijs in een compositiewedstrijd, georganiseerd door de Zwitserse Brassbandfederatie. De verschillende melodische thema's en ritmische motieven ontwikkelen zich doorheen het werk. Ze combineren met de talrijke dynamische effecten om een zekere eenheid te brengen, van het begin tot het einde van dit wedstrijdwerk. De technische en melodische moeilijkheden stellen de verschillende solisten in staat al hun virtuositeit en muzikaliteit te tonen, gedurende vijf ononderbroken delen.


Derde afdeling: Beecher Variations van Stephen Bulla
In deze fraaie compositie zijn melodiefragmenten uit de hymne Beecher omgevormd tot een reeks variaties, waarbij de melodie wordt gepresenteerd in verschillende stemmingen, van rustig en zacht tot vrolijk en triomfantelijk tegen het slot.