Gouden Spiker festival, 3e divisie

Laatste update om 09:19 op Monday, 24 April

Chr. Brassband Westersweach, De Westereen/Kollummerzwaag

Dirigent Reimer Jan Rondaan gaat met zijn 28 muzikanten van start met het gevoelvolle I Know Thou Art Mine van Leonard Ballantine. Even aftasten hoe het voelt op dit podium en hoe de zaal klinkt. De solistische bijdrage was de prachtige Rhapsody for Euphonium van James Curnow. Soliste Lieke Klaver bracht dit werk met verve en overtuiging.

De Concert Ouverture The Prizewinners is een van de vroege werken van Phillip Sparke uit 1976. Een periode dat een nieuwe generatie componisten nieuwe invloeden in de brassbandwereld binnen brachten. Daarom heeft dit werk een aantal vernieuwende elementen in zich die tegenwoordig nog steeds relevant en interessant zijn. Brassband  Westersweach slaagt er goed in om de contrasten die dit werk vereist voor het voetlicht te brengen. 

En.. vervolgens nog de ontspanning zoeken in de mars Glemdene. Een fijne afsluiting van een geslaagd optreden. 

Brassband Apeldoorn met 31 leden en dirigent Hendry van Loo is de laatste deelnemer van deze festivaldag en komt meteen ter zake met het verplichte werk Concert Ouverture The Prizewinners. De start is duidelijk en overtuigend met een soepele overgang naar het Vivo van deel 2. Als rustpunt in het werk een Andante espressivo dat naadloos, doch niet geruisloos, overgaat in een ritmisch slotdeel. Ook na 50 jaar een interessant werk. Mooi dat het weer eens op de lessenaar is verschenen.

Als 'solowerk' heeft brassband Apeldoorn gekozen voor het euphonium duet Softly, As I leave You van Alfred De Vitagespeeld door Roel van 't Einde, Annella Yntema. Een duo dat elkaar goed aanvoelt en muzikaal aanvult.

We kennen Eric Ball natuurlijk vooral van zijn grote werken. Maar zijn marsen zijn ook van hoge kwaliteit getuige Star Lake. 

John Rutter is vooral bekend geworden als componist van koorwerken. Als Engelsman heeft hij zeker affiniteit met het koper, beluister zijn Gloria voor koor, orgel, koperblazers en slagwerk maar eens. Bewerkingen voor koper van zijn koorwerken zijn over het algemeen zeer geslaagd. Zo ook A Flower remembered. Hiermee geeft brassband Apeldoorn een uiterst sfeeervol slot van een geslaagd optreden.

3e DIVISIE BRASSBAND 2023

Solisten:

1. Roel van 't Einde & Annella Yntema (euphonium) - Brassband Apeldoorn

2. Lieke Klaver (euphonium) - Brassband Westersweach

------------------------------------------------------------------------------------------


Verplicht werk:

1. Chr. Brassband Westersweach - De Westereen / Kollumerzwaag o.l.v. Reimer Jan Rondaan

2. Brassband Apeldoorn - Apeldoorn o.l.v. Hendry van Loo

-------------------------------------------------------------------------------------------


Totaal programma:

Gouden Spiker Bokaal: 
Brassband Apeldoorn - Apeldoorn, o.l.v. Hendry van Loo
 
Sulveren Spiker Bokaal: 
Chr. Brassband Westersweach o.l.v. Reimer Jan Rondaan 

-------------------------------------------------------------------------------------------