Gouden Spiker Festival, 5e divisie

Laatste update om 00:16 op Sunday, 23 April

Advendo, Oudeschoot speelt met 24 leden onder leiding van Chris te Henepe en programma om et verplichte werk Three Historic Episodes van Feike van Tuinen.

Gestart werd met Homeward Bound in een arrangement van de dirigent. Een zeer geschikt werk om de sfeer van de podium en de zaal te verkennen.  Feike van Tuinen zet in het eerste deel van zijn werk Grutte Pier centraal. Advendo zet deze historische figuur in sfeer, instrumentaal en vocaal (jazeker) prima neer. In deel 2 komt Bonifacius langs. In de muziek is duidelijk dat deze historische figuur tijdens leven te maken had met spannende situaties tot opeens...ach we kennen de geschiedenis. Deel drie in De Slach by Warns (1345) neemt de componist de luisteraar mee in een muzikale vertaling van deze historische gebeurtenis.

Een contrast in het programma. Minnie the Moocher een jazzy stuk met een solo voor basstrombone. Jan Jansen begeeft zich in dit werk in de diverse registers die mogelijk zijn op dit instrument. Hij voelt zich duidelijk en logischerwijze het meest op zijn gemak in lage regionen van zijn instrument.

Met Kenilworth, echt een klassieke mars, besluit Advendo een geslaagd optreden.

De Woudklank, Schildwolde. Dirigent Erik van der Veen start met zijn 22 muzikanten met het altijd sfeervolle Stål Himmel. Hoewel de bezetting in het lage koper niet helemaal compleet  heeft deze band toch een fraaie sonore klank. Een goed gekozen 'inspeelwerk'.

Ook de Schildwoldenaren voelen zich duidelijk verwant met Grutte Pier. De zojuist beschreven klank van de band komt hier goed van pas. Deze band kiest er voor om maat 41 niet te zingen maar te fluiten. Het deel van Bonifatius gaat voortvarend van start. Daarmee werkt de verstilling die rond maat 80 nodig is goed. De Slach by Warns wordt opvallend opgewekt gespeeld. Maar ja... de Friezen hebben deze slag gewonnen. Daar zijn deze muzikanten natuurlijk van op de hoogte. 

Voor het solwerk komen we ook be De Woudklank uit bij het lage register. Swing Low, gespeeld door solist Erik Hoffman op bes bas. Altijd een lastig instrument om bij solospel in balans met de begeleiding te krijgen. Erik slaagt erin om met zijn 'grote toon' ook echt de boventoon te blijven voeren. Verrassend in de stuk is dat de solist samen met de collega es bas een 'lekker' duet uitvoert.

Met Barnard Castle gaf De Woudklank een sprankelend slot aan hun optreden.

Erik van de Veen mag vervolgens ook met Looft den Heer, Garyp met 28 muzikanten het podium betreden. Zij spelen in met All in the April Evening in een arrangement van Eric Ball. Vervolgens betreden ze met overtuiging met Grutte Pier de 'arena' compleet met gezang in maat 41. Bonfatius komt met energie 'tot leven' in deel 2. Ook bij Looft den Heer is de Slach by Warns reden tot feest. Daarmee sluiten ze dit werk met overtuiging af.  Het sologedeelte The Three Jolly Airwomen wordt daadwerkelijk verzorgd door drie dames op cornet. Deze 'Airwomen' gaven een luchtige en zeker lichte vertolking van dit speelse werkje. 

Met Kirkby Lonsdale van Goff Richards werden de liefhebbers van marsen in de zesachtste maatsoort op hun wenken bediend aan het einde van een onderhoudend optreden.

5e DIVISIE BRASSBAND 2022

Totaal programma:

Gouden Spiker: Advendo - Oudeschoot o.l.v. Chris te Hennepe

Sulveren Spiker: De Woudklank - Schildwolde o.l.v. Erik van der Veen

Brūnzen Spiker: Looft den Heer - Garijp o.l.v. Erik van der Veen

-------------------------------------------------------------------------------------------

Verplicht werk:

1. Advendo - Oudeschoot o.l.v. Chris te Hennepe

2. Looft den Heer - Garijp o.l.v. Erik van der Veen

3. De Woudklank - Schildwolde o.l.v. Erik van der Veen

-------------------------------------------------------------------------------------------

Solisten:

1. Jan Jansen (bas trombone) - Advendo Oudeschoot

2. Margriet Mulder, Baukje Nijboer-Pander, Harma Landheer (cornet) - De Woudklank Schildwolde 

3. Erik Hoffman (bes bas) - De Woudklank Schildwolde 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Extra prijs: verloot onder alle deelnemers
Waardebon Hal Leonard: Wilhelmina / De Bazuin uit Kollum / Triemen / Westergeest