Eerste repetitie NJBB een feit (2)

Laatste update om 13:10 op Sunday, 26 March

Het eerste repetitie weekeinde van de Nederlandse Jeugd Brass band is een feit. Een mooi moment om de initiatiefnemers én enkele musici aan het woord te laten:

Siebren van Noort (mede initiatiefnemer):
De Nederlandse Jeugd Brass Band is een idee uit jullie koker; vertel nog eens hoe dit is ontstaan? Valt dit orkest ook onder de paraplu van het NJFO?
Het ontstaan van de NJBB is eigenlijk een idee wat al jaren in de lucht hangt bij meerdere orkesten en meerdere mensen. En in zo'n klein wereldje als de Nederlandse brassbands vang je dat enthousiasme van verschillende kanten op. Zo bleef er eigenlijk alleen nog maar een stap over: het initiatief nemen. Na wat gesprekjes aan de bar met Melvin (van der Vis, red.) bleek dat hij ook erg enthousiast was om zijn handen uit de mouwen te steken. De eerste stap van het proces was om dirigenten en data te vinden. We hadden voor onszelf een deadline gezet dat we bij de NBK graag dit rond zouden willen hebben. Er zijn namelijk nergens zo veel enthousiaste brassband liefhebbers bij elkaar als bij de NBK. Dit gaf ons alleen wel maar 3 weken de tijd om die eerste stap te zetten. Gelukkig was dit wel gelukt. Maar buiten data en dirigenten komt er best wat bij kijken om een nieuw orkest op te richten. Als voorzitter van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest weet ik wat er organisatorisch allemaal voor nodig is. De lastigste stap is na het vinden van de dirigenten het installeren van de benodigde infrastructuur zoals een website en e-mailadres. Omdat Melvin en ik beide bij het NJFO spelen en naar verwachting best wat leden interesse hadden in de NJBB is het idee ontstaan om de NJBB als onderdeel van de stichting Nationaal Jeugd Fanfare Orkest op te richten. Zo konden wij gebruik maken van de al bestaande infrastructuur wat voor zowel organisatie als deelnemers prettiger is.

De selectie van musici; wat zijn de eisen?
Na dirigenten en infrastructuur heb je natuurlijk leden nodig. Om de drempel tot deelname toch enigszins laag te houden hebben we besloten geen audities in te stellen (wat bij het NJFO wel het geval is) en puur te werken vanuit referenties en speelervaring. Wij hebben bij de aanmelding gevraagd naar docenten en huidige orkesten / eerdere speelervaring. Er waren niet zo zeer eisen gebonden aan deelname, maar helaas biedt de orkestvorm brassband maar beperkt ruimte. Er was namelijk een aantal mensen die ondanks dat ze absoluut het gewenste niveau hadden, niet deel hebben kunnen nemen aan de NJBB.

De keuze van dirigenten, hoe is deze tot stand gekomen?
We hebben in Nederland het geluk dat we een enorm aantal fantastische dirigenten hebben. Op basis van positieve ervaringen met zowel Erik als Paul hebben wij hen benaderd om met ons samen te werken. Na een aantal zeer enthousiaste telefoongesprekken kwamen er een drietal weekenden uit waarbij elke dirigent één volledig weekend heeft en het concertweekend samen zullen dirigeren.

Hoe knopen jullie de financiële eindjes aan elkaar?
Omdat de oprichting relatief dichtbij de daadwerkelijke uitvoeringsdata zat, wordt een heel groot deel van de kosten door de leden zelf gedragen middels een eigen bijdrage. Daarnaast vormt de kaartverkoop een belangrijk onderdeel van de financiering. Mocht er nog een volgende editie plaatsvinden, gaan we ons ook enorm inzetten op het rondbrengen van de begroting middels sponsoring en subsidies. Zo hoeven bij volgende edities de leden zelf minder bij te dragen.

Is er een toekomstplan? Zoja, welke?
Om eerlijk te zijn ben ik persoonlijk nog iets te druk bezig met het huidige project om echt al concrete toekomstplannen te hebben. Maar afgaand op het enthousiasme van de leden denk ik dat er zeker vraag naar is. En als de vraag en het enthousiasme er is, is het organiseren een stuk leuker! Het mooiste zou zijn als dit een jaarlijks terugkerend project wordt wat productie technisch steeds professioneler wordt. Ik wil me daar in ieder geval hard voor gaan maken.

Wat vinden de leden? 

Benthe Riechelman, Groningen, slagwerk Provinciale Brassband Groningen
Ik heb eind vorig jaar bij het NJFO meegedaan toen werd ik benaderd door Melvin en Siebren om ook mee te doen met de Nederlandse Jeugd Brassband.
Ik vond het echt episch. Vind het bijzonder om te zien hoe vet zo’n orkest na een kort weekend repeteren al kon klinken. Verder is het natuurlijk heel leuk en gezellig om met leeftijdsgenoten zulke vette muziek te mogen spelen. Je kon ook merken dat iedereen kon meekomen met de partijen.
Ik zie het wel voor me dat dit orkest nog een groot aantal projecten gaat doen in de toekomst. Je merkt wel dat er veel enthousiasme onder de leden, dus het zou heel goed kunnen dat we wel vaker met z'n allen muziek gaan maken!

Naam: Daniël Schwagermann, Maasdijk, Besbas Tubaïst KMKJWF(Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso) en oud-lid Brassband Rijnmond

Hoe ben je in contact gekomen met de NJBB?
Siebren van Noort en Melvin van der Vis en vele anderen hebben het al jaren over een Nederlands Jeugd Brassband. In het Nederlandse Brassband “circuit” lopen er relatief veel enthousiaste en gemotiveerde jongeren rond die soms nog meer uitdagingen willen dan hun eigen “Cluppie”. Dit idee hing dus al jaren in de wandelgangen maar het kwam nooit daadwerkelijk van de grond. Tot nu eigenlijk, ik werd gebeld door Siebren van Noort en hij vroeg of ik interesse had. Volmondig zei ik natuurlijk; JA. In een jeugdorkest spelen is namelijk iets heel bijzonders. In het begin denk je altijd: Hoe gaat dit ooit goed komen? De muziek is vaak uitdagend en de groep mensen heeft niet eerder bij elkaar gezeten. Dat zorgt natuurlijk voor de gezonde spanning maar ook motivatie. Ik heb zelf bijvoorbeeld meegespeeld in het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, JeugdOrkest Nederland (Symfonieorkest), het Nationaal JeugdOrkest (het grote broertje van JeugdOrkest Nederland) en de Wereld Jeugd Brassband. En in al deze orkesten ontstond er wat bijzonders tijdens de concerten. De energie van deze orkesten is ongeëvenaard, overdag super veel repeteren en ’s avonds blijft het nog gezellig tot in de vroeger uurtjes. 's Ochtend heeft iedereen er - ondanks enig slaapgebrek - weer veel zin in! Dat maakt het zo bijzonder; je maakt op zeer hoog niveau muziek maar je maakt ook zoveel lol. Je ontwikkelt je als mens maar ook als muzikant, zodat je deze ervaringen weer mee kunt nemen naar je eigen vereniging. De NJBB is daarom een fantastisch fenomeen dat een jaarlijkse doorgang moet krijgen om de nieuwe aanwas (Brassband)muzikanten te kunnen blijven stimuleren.

Het eerste repetitie-moment zit er op; wat zijn je ervaringen?
Mijn eerste ervaring was letterlijk; WOW! We begonnen met koraal nr. 4 uit het bekende “rode” boekje. Ondanks dat we niet helemaal compleet waren klonk het koraal best herkenbaar, hahaha. Zonder gekheid: je merkt gelijk dat individueel het niveau ontzettend goed was. Erik van de Kolk had de eerste 30 minuten niet beter kunnen inrichten dan met alleen het rode boekje. Dit zorgde ervoor dat de band gelijk een bovengemiddelde balans, timing en klank kreeg waardoor we meteen het technische aspect van de muziek onder elkaar konden krijgen. Deze combinatie van techniek en klank zorgt voor een bijzondere brassband, alle verschillende achtergronden werden tot een gesmolten. Na het keiharde werken hebben we gezellig knus geslapen in een nabij scoutinggebouw, waar we tot in de vroege uurtjes ons uitstekend hebben vermaakt.

Hoe zie jij de toekomst van dit orkest?
Ik hoop ontzettend dat dit orkest een jaarlijkse doorgang kan krijgen, muziek (in een brassband) is namelijk een voorrecht en zeker als je dit kan doen met al je vrienden of juist met nieuwe! Dus voor de jongere generatie (inclusief mijzelf); neem Arban nog eens door en zorg ervoor dat je erbij bent de volgende keer! Dit is namelijk een ervaring die je absoluut niet mag missen!

Tickets voor het concert op 15 april kun je HIER bestellen.


Camera: Jan Raams