Eerste repetitie NJBB een feit

Laatste update om 15:06 op Saturday, 25 March

Deel 1:

CU Brass was aanwezig tijdens het eerste repetitie weekend van de Nederlandse Jeugd Brass Band; aan het woord één van de twee dirigentren, Erik van de Kolk:

Sinds wanneer zijn de contacten ontstaan om mede leiding te (gaan) geven aan deze samengestelde band en wat vind je van het initiatief?
Eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed wanneer de eerste contacten zijn gelegd. Wel weet ik dat ik heel enthousiast was over de plannen die ik te horen kreeg. Ik heb tijdens mijn studietijd veel gespeeld bij het NJFO, NJHO en het NJSE, die ervaringen hebben heel veel bijgedragen aan mijn persoonlijke en muzikale ontwikkeling. Het muziek maken met getalenteerde muzikanten en het spelen onder goede dirigenten is een geweldige ervaring voor mij geweest. Daarom ben ik heel blij dat dit initiatief ook echt tot stand is gekomen. Ik heb heel veel respect voor de organisatie want het is niet niks om dit te organiseren.

Het eerste repetitie-weekend is is feit; wat zijn je ervaringen?

Het eerste weekend zit erop en ik heb er ontzettend van genoten! Er is heel erg hard gewerkt in een bijzonder gezellige sfeer.

Wat valt je op aan de groep musici? 

De groep is echt geweldig in alle opzichten. Je weet natuurlijk nooit van te voren wat het niveau zal zijn als dirigent maar ook als musici niet. Ze hebben immers nog nooit eerder samen gespeeld. Maar op zondag keek iedereen elkaar aan met het idee dat ze niet verwacht hadden dat het dit niveau zou gaan worden, in positieve zin! Het is niet niks, twee grote werken en nog heel veel ander/nieuw repertoire eromheen.

De keuze van het werk wat je gaat dirigeren; is dat een overleg-punt geweest of gewoon jouw keuze?

Een van de grote werken is ‘Spiriti’ van Thomas Doss, dit werk heb ik zelf gekozen. Ik vind het een heel bijzonder werk in alle opzichten en had het nog nooit eerder gedaan. De rest van het programma hebben we met een commissie samengesteld. Over twee weken gaat de band verder met dirigent Paul Holland. Fantastisch dat hij dit gaat
doen en het initiatief zo ondersteunt. Paul en ik kennen elkaar nu een tijdje via Brassband Schoonhoven en het is een fantastische dirigent en een hele prettige persoonlijkheid. Dat kan niet anders dan een prachtig weekend worden!

Je kunt nog tickets bestellen voor het eerste concert op 15 april aanstaande in Hilversum, klik HIERCamera-beelden: Jan Raams