Classic meets Comedy

Laatste update om 14:28 op Wednesday, 15 March

Op zaterdag 1 april organiseert fanfare Constantia uit Menaam een bijzonder avondje uit. De HaFaBra- en comedy-wereld komen deze avond samen op één podium, met een overwegend klassiek programma én drie comedians.  
 
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? 
Boukje Houtsma (voorzitter fanfare Constantia): Als vereniging zoeken we vaak de samenwerking met artiesten. We vinden het leuk buiten de gebaande paden te treden en proberen graag nieuwe concepten. Daarnaast varen we sinds dit seizoen een andere koers als vereniging. We hebben helaas te maken gehad met ledenverlies. In eerste instantie vulden we onze bezetting voor ieder concert aan met hulpen. Dit gaf echter veel stress. We merkten ook dat het repeteren met onvolledige bezetting demotiverend werkte voor onze leden. We hebben begin dit seizoen samengezeten en daar is uitgekomen dat we onze concerten voortaan zonder hulpen willen uitvoeren maar met aangepaste muziek. Geen grote fanfarewerken meer, maar muziek voor ensembles en muziek die echt op onze bezetting is geschreven. Tot op heden pakt dit heel goed uit! We hebben al een aantal mooie kortere concerten zonder pauze kunnen geven. Het leek ons, nu een halfjaar later, ook wel mooi om weer eens een avondvullend programma samen te stellen. Omdat ons eigen repertoire daarvoor nog niet toereikend is zijn we gaan zoeken naar aanvulling van buitenaf. Al snel opperde iemand om er een stand-up comedian bij te vragen. Hier zijn we dan ook mee aan de slag gegaan en we zijn erg blij dat we drie leuke gasten mogen verwelkomen. 
 
Hoe zijn jullie in contact gekomen met stand-up comedians? 
Boukje: Het vinden van een stand-up comedian of cabaretier was niet eenvoudig. Niemand van ons is bekend in het wereldje. We zijn creatief geweest in onze zoekstrategie. Uiteindelijk ontdekten we via Facebook dat Jacob Hiemstra lid is van Brassband Schoonhoven en de switch heeft gemaakt naar stand-up comedy. Dit wekte onze nieuwsgierigheid en dus zijn we gaan polsen of Jacob ook iets voor ons zou kunnen betekenen. Het bleek dat Jacob zelf ook al plannen had om iets te organiseren met muziek en comedy.  
 
Jacob, hoe ben je op dit idee gekomen? 
De afgelopen jaren heb ik zowel bij het A- en het B-orkest van Brassband Schoonhoven gespeeld op de esbas. Tijdens corona mochten we niet repeteren en in die periode ben ik in aanraking gekomen met stand-up comedy. En dat beviel zo goed dat ik nu door heel Nederland optreed. Het spelen in een brassband staat even op een lager pitje. Maar ik speel op dit moment wel regelmatig comedy in theaters in combinatie met mijn esbas.  
 
Ik denk dat er behoefte is een nieuwe concepten in de hafabra-wereld, want het is naar mijn idee soms nog te conservatief. We hopen met dit concert een nieuwe doelgroep aan te boren en twee werelden, muziek en comedy, aan elkaar te verbinden. Ik neem twee talentvolle comedians mee (Erik Boddeüs en Vincent Matthijsse), die onlangs ook prijzen hebben gewonnen. En uiteraard neem ik de esbas mee! 
 
Hoe ziet de avond eruit?  
De avond start traditioneel met fanfare(-ensemble) Constantia. Constantia zal diverse klassieke werken ten gehore brengen, waaronder Palladio van Karl Jenkins en Caprice Op. 1, No. 24 van Paganini. Ook laat Constantia een compositie op maat horen. Deze compositie is geschreven door Rob Goorhuis en door Constantia gewonnen als winnaar van de 2e divisie ONFK 2022. Ook zal de titel van het stuk deze avond bekend gemaakt worden. Na de pauze nemen de comedians de vloer over. Jacob en Constantia zullen daarnaast deze avond ook gezamenlijk optreden. 
 
Jullie hebben momenteel ook een prijsvraag, kun je daar meer over vertellen? 
Op de avond van 1 april wordt de titel van het nieuwe werk van Rob Goorhuis bekend gemaakt. Constantia heeft een prijsvraag uitgeschreven voor deze titel. Iedereen die een leuke titel inzendt voor dit werk maakt kans genomineerd te worden. Genomineerden krijgen 2 vrijkaarten voor deze top avond. Een opname van het werk, gespeeld door fanfare Constantia is hier te beluisteren. Suggesties kunnen gestuurd worden naar: info@constantia.nl  
 
Waar vindt het plaats en hoe komen mensen aan kaarten? 
Deze leuke avond uit vindt plaats in Menaam, aan de Greatebuorren 6. Kaartjes zijn te reserveren via info@constantia.nl en kosten € 7,50. Dit is inclusief bakje koffie/thee en wat lekkers. Aan de kassa zijn ook kaarten te verkrijgen (mits niet uitverkocht in de voorverkoop).