Leegloop en geldzorgen bij WMC

Laatste update om 15:34 op Friday, 13 January

Het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade had vorig jaar te kampen met financiële problemen. Dat blijkt uit een evaluatie die op initiatief van de gemeente Kerkrade is uitgevoerd. Het rapport is in handen van L1.

Het rommelt al een tijdje bij de organisatie van het blaasmuziekfestival. Bijna het voltallige bestuur en veel betaalde medewerkers zijn opgestapt.

Financiële problemen
De omvang van de financiële problemen is onbekend, omdat het WMC de jaarcijfers nog niet openbaar heeft gemaakt. Uit de evaluatie blijkt wel al dat de gemeente Kerkrade destijds heeft moeten bijspringen vanwege een acuut geldtekort. Ook een 'coronasubsidie' van het Fonds voor Cultuurparticipatie hielp het WMC deels uit de brand.

Minder inkomsten
De 19e editie van het WMC was in juli 2022, na een jaar uitstel vanwege de coronamaatregelen. Door corona, de economische crisis en de oorlog in Oekraïne bleken sponsoren terughoudend en werden er minder kaarten verkocht dan verwacht. Vanwege late besluitvorming moest de organisatie genoegen nemen met hogere offertes van externe partijen, zo staat te lezen in de evaluatie.

Evaluatie
Niet het WMC zelf, maar de gemeente Kerkrade gaf de opdracht voor de evaluatie aan Sjaak de Zeeuw van De Zeven Bouwstenen (D7B). Aanleiding hiervoor was de (schriftelijke) kritiek van oud WMC-voorzitter Max Kousen op de organisatie. Volgens zijn opvolger Bert Corneth gaat het om onterechte aantijgingen. De gemeente besloot daarop een evaluatie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade laat weten dat deze evaluatie over de gang van zaken bij het WMC, uiterlijk in maart met de gemeenteraad wordt besproken.

Leiderschapsstijl
Aan het WMC van vorig jaar ging een voorzitterswissel vooraf. Bert Corneth volgde Max Kousen op, die zeven jaar voorzitter was. In de evaluatie staat dat er wisselend gereageerd is op de leiderschapsstijl van de nieuwe WMC-voorzitter. Corneth werkte jarenlang in de internationale vastgoedwereld en kwam terug naar zijn geboortestad Kerkrade, naar eigen zeggen om het rustiger aan te doen. Volgens De Zeeuw is zijn manier van leidinggeven "door verschillende personen ervaren als niet respectvol wat omgangsvormen betreft, te weinig empathisch en met te weinig inlevingsvermogen". Maar, zo vervolgt hij: "Volgens andere personen was de 'straight line leadership' door een analyserende leider die veel verbeterpunten ziet, een verademing en juist nodig." Gevraagd naar een reactie, schrijft Corneth: "Begin 2022 sprong ik als bestuurder op een rijdende trein. Het eind van de corona-restricties was in zicht, maar er waren nog tal van onzekerheden. Het voorbereidingsproces moest als gevolg daarvan onder grote druk plaatsvinden."

Vertrek medewerkers
Opvallend is dat veel betaalde medewerkers en bestuursleden van het WMC zijn opgestapt nadat de 19e editie achter de rug was. Van het toenmalige bestuur is alleen de voorzitter zelf nog over. Ook zijn vrijwel alle betaalde krachten op kantoor vertrokken, inclusief de manager die de dagelijkse leiding had.
Ex-medewerkers reppen tegenover L1 van een onprettige tot zelfs onveilige werksituatie in de aanloop naar en tijdens het WMC. Dit is volgens hen te wijten aan het gedrag van de voorzitter, wiens komst aanvankelijk als een gewenste nieuwe impuls voor het WMC werd gezien. Ze beschrijven hem als competitief, autoritair en opvliegend, en spreken van een man met twee gezichten. "Hij weet alles, de rest is idioot", zegt een ex-medewerker. "Niemand is daar weggegaan omdat ze het volgende WMC niet willen organiseren". stelt een ander. De vertrokken WMC’ers willen niet met naam genoemd worden.
Corneth laat weten dat hij zich niet herkent in het geschetste beeld en benadrukt dat zijn manier van leidinggeven is wat de organisatie nodig had. Onderzoeker De Zeeuw heeft de kritiek ook gehoord, maar concludeert in zijn rapport: "Het huidige bestuur/team staat, heeft het volste vertrouwen in de toekomst en moet doorgaan."

'Zwijgcontract'
Negatieve publiciteit en onrust rond het WMC moeten worden voorkomen, schrijft De Zeeuw. Hij heeft daarom met de gemeente afgesproken om een gesprek te arrangeren tussen de gemeente, WMC-voorzitter Corneth en zijn voorganger Kousen. De gemeente is uit op een schriftelijke overeenkomst waarin onder meer wordt afgesproken dat er over het verleden niet meer gecommuniceerd zal worden. Na ondertekening van dit 'zwijgcontract' zou de gemeente de Gouden Erepenning van Kerkrade toekennen aan Max Kousen. Dit scenario sprak De Zeeuw begin december af met de gemeente.
Kousen laat in een reactie weten: "Het tekenen van een non-communicatie beding of van welk contract dan ook, is voor mij niet aan de orde. Ik vind transparantie essentieel. Zo is dat bij WMC als gesubsidieerde organisatie altijd een speerpunt geweest."
Volgens een woordvoerder van de gemeente is de uitreiking van de Gouden Erepenning op dit moment niet aan de orde. Eerst wordt de evaluatie van het WMC met de gemeenteraad besproken.

Bron: L1 / NOS