BBK 2022: Kampioensdivisie keuzewerk Noordlimburgse Brassband

Laatste update om 18:13 op Sunday, 27 November

Journey of the Lone Wolf - Simon Dobson:

Het werk van Simon Dobson is een emotioneel portret van het muzikale, sociale en politieke leven van de Hongaarse componist Bela Bartok. Het is een eerbetoon aan zijn vroege werk op de Balkan, waarin hij volksmelodieën en liedtradities opnam die spoedig door de verschrikkingen van nazi-Duitsland zouden worden verteerd, evenals aan zijn moeilijke tijd in Amerika, waar zijn liefde voor jazz bleek een eenzame troost te zijn in een leven van toenemende isolatie.
Er zijn drie delen die doorgecomponeerd zijn:
1. Capturing the Peasants' Song
2. Night Music
3. Flight and Fight

Na een spectaculair begin waarin de ritmiek hier en daar wat overschaduwd wordt door het voorgeschreven fortissimo, belanden we in het Calmly and with warmth. De bassectie vertolkt hier een glansrol met solo's voor Eb en BbBas. Het Presto met de Manic dance wordt zeer muzikaal gebracht. Fijn om naar deze band te luisteren met de dynamische verschillen die benut worden.

Als donderslag bij heldere hemel belanden we in het Allegro, waar de bassen opnieuw "in control" zijn. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan het duet tussen solohoorn en soprano cornet in speelstijl en dit betaalt zich absoluut uit deze uitvoering. De lastige solo in de flugel wordt met verve gebracht aan het begin van Night Music. De daaropvolgende solo in de trombone lijkt bij aanvang niet helemaal in stemming met de band. De euphoniumsolo wordt mooi vertolkt en daarna prachtig overgenomen door de cornet. Dobson heeft het de solisten niet gemakkelijk gemaakt met stemming en hoogte, maar de euphonium en cornet trakteren de zaal op prachtige muziek. 

In het tutti voor het Più mosso wordt een mooie sprekende klank geproduceerd. De daaropvolgende techniek is bijzonder doorzichtig en krachtig van karakter. De band geeft voor de tweede keer deze dag een zeer gedegen uitvoering, onder de baton van de zeer deskundige leiding van Raf Van Looveren.