BBK 2022: Kampioensdivisie, keuzewerk Brass Band Heist

Laatste update om 15:13 op Sunday, 27 November

Audivi Media Nocte is gebaseerd op het gelijknamige motet van Thomas Tallis uit de 16e eeuw – een werk dat oliver Waespi fascineert. Tijdens het compositieproces ontstonden verschillende akkoordensequenties en ritmische structuren die het werk in de richting van een muzikaal drama leidden, met elementen van een concerto grosso en solo's voor verschillende solisten. Een vernieuwend, virtuoos en aangrijpend werk dat je ook in wedstrijden ver kan brengen!

De muzikanten openen het programme van vanmiddag met het vrije werk. Ze starten zeer voortvarend met hun uitvoering van Audivi. Er wordt mooi muziek gemaakt.  De techniek is allemaal duidelijk hoorbaar in de spectaculaire opening. En er staan nogal wat noten voor alle secties.

In het tweede deel start de solohoorn met een prachtige solo die zichtbaar op waardering van dirigent Bert van Thienen kan rekenen. Een prachtig langzaam deel ontvouwt zich, de muzikanten van Heist zijn hoorbaar in hun element. 

De solisten nemen hun posities in aan de zijkant van de band. De EbBassist, de solotrombone én precussionist krijgen uitgebreid de kans op hun kwaliteiten te etaleren. Ze pakken de kans alle drie met beiden handen aan, de ritmiek vanuit de percussie komt op onze positie in de accenten wel stevig door. Aangekomen op het Adagio Calmo lijkt er enigzins vermoeidheid in de band te sluipen.

De euphonium, solocornet en percussionist hebben nu aan de andere kant van de band plaatsgenomen. De principal solocornettist zet een prachtige solo in waarin hij toont over een groot bereik zowel dynamisch als hoogte te beschikken. De meer dan lastige solo's worden vol overgave gebracht, de muzikanten uit Heist tonen zich in deze lastige muziek meer dan kundig. Een spectaculaire opening van de middag is een feit. Ook hier blijft de percussie-solo stevig aanwezig onder de euphonium. 

In het daarop volgende tutti wordt de techniek enigszins overschaduwd door de fors aanwezige baskant van het orkest. Naar het slot toe wordt dit spectaculaire werk naar een overtuigend einde gebracht.

Een zeer verdienstelijke uitvoering van de Heister muzikanten.