BBK 2022: Eerste afdeling, plichtwerk, Mercator Brass Band

Laatste update om 15:45 op Saturday, 26 November

Een band waarbij de introductie met veel richting gespeeld wordt, je hoort de beheersing gelijk bij deze muzikanten. De band start met dirigent Johan De Win in een zeer voortvarend tempo, alles blijft doorzichtig. 

Het lamento zal vanmiddag een scherprechter zijn qua stemming, de muzikanten van Mercator spelen het geheel zeer zuiver. Alles is doorzichtig en er worden details uit de partituur gehaald die we eerder nog niet gehoord hebben. Ook in het Antifonale wordt zeer voortvarend muziek gemaakt. Het samenspel is tot nog toe voor alle bands een uitdaging gebleken met de voorgschreven opsteling, deze band vormt daar geen uitzondering op. 

De speelwijze van het Carnevale is zeer aangenaam om naar te luisteren, we horen dat de band capaciteit 'over' heeft ondanks de soms lastige techniek. Dat maakt het aangenaam om naar te luisteren. De band lijkt in dit deel boven de materie te staan. Ze worden door de dirigent exact maar voor het oog zeer ontspannen door de muziek geleid. Er ontvouwd zich opnieuw vanmiddag een zeer boeiende uitvoering van het werk van Joop van Dijk. 

De solohoorn speelt een solo van eenzame schoonheid, de band toont een groot zelfvertrouwen vanaf noot één, en het zelfvertrouwen groeit naarmate de muziek vordert. 

Waar de solohoorn eerder in het stuk de lat hoog legde voor de solisten, weet de euphonium deze nog een tree'tje hoger te leggen. Wat een open klank in de hoogte, hier valt veel te genieten. De solo in de cornet wordt daarna ook zeer muzikaal gebracht; wát een kwaliteit op het podium. 

Het tempo van 144 wordt ruim opgenomen, maar ook hier horen we een band die alles onder controle heeft, geen noot wordt onbenut gelaten om de muziek te laten spreken. Opvallend is de rust die de dirigent in dit vliegende tempo uitstraalt. Van enige vermoeidheid lijkt nog geen sprake en met een zeer aangename klank worden we meegomen naar de finale van de laatste uitovering deze middag van San Marco Quarters.

Een uitvoering die zeer dicht bij de partituur blijft en die qua exactheid en compleetheid opvalt deze middag.