BBK 2022: Eerste afdeling, vrij werk, Kon. Brass Band de Grensbewoners Smeermaas

Laatste update om 16:46 op Saturday, 26 November

A King's Lie vertelt het verhaal van Floire en Blanceflor die beiden opgroeiden aan het hof van een moslim koning in Spanje. Er ontstaat een verboden liefde en de dood van het meisje wordt in scene gezet. Het meisje komt aan het hof van een Emir in Babylon terecht waar ze als slaaf wordt gehouden. Floire weet haar te bevrijden maar wordt in bed met haar betrapt door de Emir. Hij wil ze ter dood veroordelen in een publiek proces. Blancheflor vraagt om vergiffenis omdat ze jong onschuldig en hevig verliefd zijn. 

Nieuwenhuis heeft een verhalend stuk geschreven met A King's Lie. De band met dirigent Danny Aerden speelt met veel richting in het lastige technische eerste deel. De snare drum klinkt op de positie waar wij zitten stevig door. Wellicht iets overheersend. In het Meno Mosso wordt een mooie sfeer gecreëerd. Net voor het moderato ontstaan wat zuiverheids-probleempjes. Het daaropvolgende moderato wordt stevig opgezet qua volume. De begeleiding onder de solo in het Meno Mosse is wat onstabiel. 

Het presto doet bijna aan als popmuziek en is erg vermakelijk om naar te luisteren. De dirigent neemt de band overtuigend bij de hand om alle syncopische ritmes duidelijk naar voren te laten komen. Het slagwerk lijkt hier en daar opnieuw wat aan de forse kant. In de gekozen dynamiek valt de techniek hier en daar weg. Het aanwezige publiek wordt wel meegezogen in een boeiende uitvoering van deze verhalende muziek. De begeleidende tweeënderdigste ritmiek is niet geheel sluitend. 

Een terecht enthousiast applaus vanuit het publiek.