BE BRASS festival tijdens BBK

Laatste update om 12:15 op Saturday, 26 November

Het jeugdige ensemble van het conservatorium van Leuven betreedt het podium voor een optreden van 10 minuten wat beoordeeld zal worden door de jury. 

Goed om zoveel jeugd op het podium te zien in Heist op den Berg. 

Na de opening (Finlandia) speelt het ensemble Hedwigs thema uit de muziek van Harry Potter. Absoluut sfeervol gerbracht en zeer kundig. Het gedempte einde zorgt voor wat stemmingsproblemen wat helaas afleidt van de mooie muziek. Na dit mooie thema gaat de muziek verder met Over the Rainbow; wat opvalt is de duidelijke keuzes die door de dirgent zijn gemaakt. Het ensemble volgt deze moeiteloos, fijn om naar te luisteren. Na de zachte muzikale lijnen die gespeeld werden in over the Rainbow volgt Eye of the Tiger. De dirigent is zichtbaar tevreden met het optreden van zijn jonge muzikanten, en terecht! 

Een prachtig podium voor zo'n jong ensemble om zichzelf te laten zien. 

Als tweede optreden volgt een tweede ensemble van het conservatorium van Leuven. Zij zullen 3 dances spelen en Gates of Kiev. Nadat de opstelling tweemaal gewijzigd is starten zij hun optreden. 

Een mooi eerste deel van thee Dances. Opnieuw zijn duidelijke muzikale keuzes gemaakt. Dynamisch is er nog winst te behalen, er worden drie verschillende dynamieken aangegeven in deel twee, er zijn er twee duidelijk te onderscheiden. In het slotdeel van thee dances wordt de dynamiek wel optimaal benut. Een zeer aagenaam ensemble om naar te luisteren, waarin de potentie hoorbaar is. 

In the great Gate of Kiev valt gelijk de warme klank van dit koperensemble op. De dirigent heeft zich enige vrijheid toegedicht betreft de muzikale zinnen. Het ensemble toont zich comfortabel in de grote tuti's. In de meer open delen van de muziek voelen we nog wat jeugdige onzekerheid. Dat is niet vreemd met deze lastige muziek. Het fortissimo op L wordt met verve gebracht, de techniek blijft hier ook goed overeind. Wel valt op dat de stemming op een aantal plekken in het ensemble langzaam wat problemen begint te vertonen. Naar het einde toe een goede opbouw. 

Een toe te juichen initiatief van de vlamo om deze jonge muzikanten een mooi podium te bieden. Het derde optreden bij dit festival onderdeel van het programma wordt ingevuld door ongetwijfeld het jongste ensemble van dit weekend. Het is eigenlijk jammer dat de internationale jury niet de kans krijgt te zien wat voor jong talent het podium nu betreedt. 

Onder leiding van Johan De Win laten de jeugdige muzikanten zich van hun beste kant zien. Een goed gevulde zaal geniet van het aanwezig jeugdig talent op het podium. De drie muzikanten hebben oog voor de dirigent wat laat zien dat ze de muziek goed beheersen. De trombonist van dit ensemble werkt hard om zijn twee mede muzikanten een goed fundament te geven en dat lukt hem zeer goed. 

Nogmaals een toe te juichen initiatief van Vlamo om deze jonge muzikanten te betrekken in dit weekend tijdens de Belgische Brassband Kampioenschappen.