Belgische Brassband Kampioenschappen 2022; de voorbereidingen

Laatste update om 19:27 op Monday, 21 November

Aan het woord is dirigent Tim De Maeseneer van Panta Rhei:

Panta Rhei is enig deelnemer in de 2e afdeling; er is dus geen competitie mogelijk. Heeft u enig idee waarom bands niet hebben ingeschreven?
Het testwerk, Compostela - Thierry Deleruyelle; is dit een goed testwerk voor deze afdeling (geef aan waarom wel of waarom niet)?
De vraag waarom andere bands niet hebben ingeschreven kan ik niet beantwoorden, voor ons orkest is het Belgisch kampioenschap vooral een doel om naartoe te werken. Het is zeker niet "het heilige moment” van ons werkjaar maar het neemt weliswaar een belangrijke positie in voor de band. Ons doel is ontwikkelen en ons orkest op haar niveau zo mooi mogelijk proberen voor te stellen.

Compostela is een fantastisch werk, Thierry Deleruyelle weet zeer goed hoe hij voor brassband moet schrijven en dit valt op in deze mooie compositie.


Werken jullie in aanloop naar deze kampioenschappen nog met andere dirigenten (zoja, wie)? Zijn er veel extra repetities?
Naar aanloop van het kampioenschap werken wij niet met andere dirigenten, er wordt wel veel aandacht besteed aan de individuele secties en af en toe komt er een specialist voor het desbetreffende instrument een workshop geven. Dat dit ondersteund wordt door Vlamo is mooi meegenomen.


Hoe kijken jullie als orkest naar de ontwikkelingen van de brassbands in België? Is er voldoende aandacht voor deze sector? En, niet minder belangrijk, komen er voldoende nieuwe (jonge) musici bij?
De orkesten die een lange termijn visie hebben werken uiteraard aan het ontwikkelen van jonge musici. In Brassband Panta Rhei vind je op het podium vele producten van onze academie. In ons orkest zitten zowel vele leerlingen alsook oud leerlingen en enkele fantastische leerkrachten van onze school. Onze jeugdige muzikanten zijn uiteraard een troef maar volwassenen die graag willen ontwikkelen en lessen volgen en zo de weg vinden naar het orkest zijn eveneens van onmiskenbare waarde.

Panta Rhei is zaterdag 26 november om 10:30 te beluisteren in Heist-op-den-Berg.