Alkmaar Brass heeft eerste NBK achter de rug

Laatste update om 16:42 op Sunday, 13 November

Deze NBK debuteerde Alkmaar Brass in de vierde divisie! Tijd voor een terugblik met dirigent Alexander Zwaan.
 
Een aantal jaren was je tijdens de NBK (en andere brass-evenementen) te vinden achter de laptop om voor CU Brass verslag te doen. Dit jaar was dat dus heel anders; hoe is het besluit om deel te nemen aan de NBK tot stand gekomen? 
Dat zat er al een aantal jaren aan te komen. Alkmaar Brass is het laatste decennium steeds aantrekkelijker geworden voor koperblazers en slagwerkers uit de brede regio, die naast hun lidmaatschap bij een fanfare- of harmonie-orkest meer willen. Wat begon met een concertreeks met Russische muziek en een concertreis naar Duitsland heeft geleid tot succesvolle deelnames aan diverse festivals en concoursen. In 2021 bestond de vereniging 25 jaar en stond deelname aan de NBK op de agenda. De coronapandemie gooide roet in het eten, maar dit jaar was het dan toch zover.    
 
Kun je wat vertellen over de ontwikkelingen die je hebt gezien bij de band de afgelopen jaren? 
Hoewel er toch geregeld wisselingen zijn geweest, is de band de laatste jaren een hechter geheel geworden. Muzikanten hebben zich ontwikkeld en het collectief staat voorop. Wanneer die ontwikkeling zich voortzet en we voldoende podium te zien krijgen, zal de band zeker nog sterker worden. 
 
Jij hebt zelf meerdere malen op het podium gezeten in binnen- en buitenland. Hoe is het om als dirigent de voorbereidingen te doen in plaats van als muzikant? Waar ben je tegenaan gelopen tijdens de voorbereidingen; zieken of andere tegenslagen? 
Ook als dirigent heb ik al meerdere keren op het NBK-podium gestaan, maar dat was al wel weer een tijdje geleden. Je probeert zoveel mogelijk naar de behoefte van de band te kijken. Daarom hebben we de voorbereiding pas na de zomervakantie opgestart. We hebben geen hele weekenden geprogrammeerd, maar enkele extra studiedagen en twee try-outs. Omdat het voor veel leden nieuw was, wilden we het niet al te gek maken en hebben we dit keer ook geen andere dirigenten of docenten gebruikt tijdens de voorbereiding. 
 
Helaas hebben vier leden niet deel kunnen nemen aan de hele reis naar het NBK. In twee gevallen heeft dat geleid tot het invliegen van invallers. Het is altijd jammer als je vaste waarden van je band mist, juist ook in zo’n specifiek traject. Daarnaast zijn er altijd incidentele situaties waarop je je planning moet aanpassen. Er waren ook meevallers, zo hadden we het geluk dat er zich een nieuwe slagwerker aanmeldde op het moment dat we op zoek waren naar versterking voor de NBK.  
 
Wat waren de verwachtingen van jou en de band? 
Ondanks al het werk en de goede kritieken, die we bij de try-outs kregen, hebben we steeds heel realistisch gekeken naar het resultaat. Een plek in de middenmoot was het hoogst haalbare deze eerste keer. De laatste week nam de aandacht van buitenaf ook behoorlijk toe, met o.a. een bezoek van NH Nieuws en diverse interviews. Dat benadrukte nog eens extra dat de NBK toch iets speciaals is. 

Ging de belangrijkste uitvoering op het podium van Tivoli-Vredenburg naar wens?
Tot in de wachtruimte in Utrecht leek iedereen redelijk ontspannen, maar op het podium kwam dan toch de spanning.Na afloop waren de reacties gemengd, want we wisten dat we het nodige hadden laten liggen en daar was de uitslag ook een bevestiging van. Jammer genoeg. Toch kan ik niet anders dan tevreden zijn en trots op de band. We hebben veel geleerd en daar gaan we zeker profijt van hebben. En op de eerste repetitie na de NBK zaten we gewoon weer met een meer dan complete brassband.    

Alkmaar Brass o.l.v. Alexander Zwaan
(foto: Warber Media)
 
Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens het traject NBK voor jou als dirigent? 
Er zijn allerlei leermomenten tijdens een traject als dit. Je maakt constant keuzes en die toets je. Van te voren hebben we besloten om het traject zo overzichtelijk mogelijk te houden om het ook financieel in de greep te houden. Er zijn veel zaken te overdenken voor een volgende deelname, maar eerst gaat de focus nu op de komende kerstoptredens en een interessant project in het voorjaar met de voorlopige titel Images for Brass in samenwerking met een locale fotografieclub. 
 
Waar is Alkmaar Brass weer te beluisteren?
Alkmaar Brass is dit jaar nog te horen op 17 december tijdens de VolksKerstZang in de Grote Kerk in Alkmaar en op 24 december in de Oosterkerk in Hoorn.