Terugblik NBK 2022

Laatste update om 14:48 op Sunday, 6 November

Brassliefhebbers, supporters en natuurlijk vooral muzikanten begaven zich afgelopen weekend naar Tivoli-Vredenburg in Utrecht voor de 41e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Na de afgelaste editie in 2020 en een ééndaags NBK vorig jaar, was nu alles weer 'ouderwets' verdeeld over twee dagen.

Het werd een NBK met veel emotie op het podium met laatste optredens van dirigenten (Richard Visser - Provinciale Brassband Groningen, Anno Appelo - Brassband Oefening & Uitspanning en Gerk Huisma - De Lofklank) en afscheid van muzikanten (Robbert Vos - BBS-A, Wim & Elly van Loon - Brassband Oefening & Uitspanning en Piet Bakker - Brassband Immanuël). Ook hielpen muzikanten bij andere bands die last minute uitvallers hadden door corona. 

Dag 1

Vrijdagmiddag was de vierde divisie als eerste aan de beurt en dit keer deden er maar liefst 11 bands mee! Dat was in groot contrast met vorig jaar toen er slechts twee deelnemers waren. Deze divisie kreeg met koperensemble De Wâldsang uit Buitenpost een jeugdige winnaar. De jury beloonde hun uitvoering van Argos van de Zwitserse componist Stephan Hodel met 93 punten.

Hierna konden de zeven orkesten in de derde divisie aan de bak. Zij stonden voor de uitdaging om Albinus Variations van de Zwitserse componist Etienne Crausaz tot een goed einde te brengen. Dit fraaie, maar lastige werk vroeg veel van de muzikanten en uiteindelijk was de jury het meest gecharmeerd van de uitvoering van Greidebrass uit Greidhoeke. De band kreeg van juryleden Frans-Aert Burghgraef (Nederland), Ludovic Neurohr (Zwitserland) en Frans Violet (België) maar liefst 96 punten, een duidelijke winnaar!

Dag 2 

Op zaterdag mocht de tweede divisie vanaf 10:00 uur aftrappen met Sanctuary van de Britse componist Daniel Hall. Ook hier zeven deelnemers aan de start en dezelfde juryleden als vrijdag in de box. Zij kozen de Martini BrassBand als winnaar. De Groningers kregen 92 punten, op de voet gevolgd door Brassband Schoonhoven B (91pt) en Brassband Excelsior Ferwert (90pt).

De eerste divisie mocht op zaterdagmiddag zijn tanden zetten in het oudste werk van het NBK-weekend. James Cook Circumnavigator van de Britse componist Gilbert Vinter. Dit mooie werk van ruim een halve eeuw oud bleek een flinke uitdaging voor de zeven deelnemende bands. Hoewel het relatief kort is en technisch misschien niet het meest moeilijk vroeg het wel een bepaalde speelstijl. Volgens de jury bestaande uit Sheona Wade (Groot-Brittanië), Bertrand Moren (Zwitserland) en Luc Vertommen (België) deed Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos dat het allerbeste. De band die na een paar jaar afwezigheid weer terugkeerde in de eerste divisie behaalde 94 punten.

Vanaf 18:00 uur waren de negen deelnemers in de kampioensdivisie aan de beurt. Zij bogen zich over Redbad van de Nederlander Jan de Haan. Het werk uit 2019 over de koning van de Friezen lag al even klaar, maar werd doorgeschoven vanwege het annuleren van de NBK in 2020. Het werd uiteindelijk een nek-aan-nek race tussen de Provinciale Brassband Groningen en Brassband Schoonhoven A, waarbij de Schoonhovenaren de Nederlandse kampioenstitel wonnen met maar liefst 97 punten. De kampioen van vorig jaar Soli Brass uit Leeuwarden eindigde op plek drie.

BBS-A olv dirigent Erik Janssen mag nu in 2024 Nederland vertegenwoordigen op de Europese Brassband Kampioenschappen in Palanga in Litouwen.