In de serie Portretten!

Laatste update om 14:08 op Tuesday, 1 May

Tom begon op zijn negende met het spelen op een cornet en voegde zich bij zijn plaatselijke brass band, Stannington. In zijn vroege tienerjaren trad hij toe tot de Barnsley Building Society Band en steeg snel op naar de positie van Principal Cornet.

Tom's eerste kennismaking  in een band op kampioenschapsniveau  gebeurde een paar jaar later, als 15 jarige ging hij meespelen bij de Rothwell Temperance Band.

Tijdens zijn jonge jaren speelde Tom ook solo cornet met de National Youth Brass Band van Groot-Brittannië, en tijdens twee jaren ook  als instructeur. Het was de dirigent van de band, Prof. Nicholas Childs, die zijn talent opmerkte en hem later uitnodigde om lid te worden van de wereldberoemde Black Dyke Band.

Tom speelde voor 'Dyke' op Repiano Cornet en werd op 18-jarige leeftijd gepromoveerd tot tutti solo cornet. Hij speelde vier jaar lang met Black Dyke en droeg bij aan vele wedstrijdsuccessen, waaronder de British Open, Engelse Nationals van Groot-Brittannië. In zijn tijd bij 'Dyke' toerde hij ook uitgebreid door Europa en Australië.

Na zijn afstuderen werd Tom uitgenodigd om bij de Cory Band te gaan spelen als Principal Cornet. De verleiding om op de 'end chair' te zitten met een band die de titels voor British Open, European en World Champion Band vasthield, was een te grote kans om af te wijzen. Nadat hij in zijn eerste jaar de band leidde tot zijn hattrick-winnende Europese titel in 2010 en Welsh regionale titel in 2011, heeft hij sindsdien Cory naar een Britse Open-titel in 2011 geleid. Hij won de solistenprijs, regionale Welsh-titels in 2012 , 2014 en 2015, Brass in Concert Championship in 2012 en 2013, de Europese titel opnieuw in 2013. De prijzen die Tom heeft gewonnen zijn inmiddels niet meer op één hand te tellen en is hij uitgegroeid tot een fenomeen op de cornet.

Een bijzonder hoogtepunt voor Tom tijdens zijn tijd bij de band was de toekenning van de Cory Band-speler van het jaar, gestemd door de andere leden van Cory in 2012.

Nadat hij in 2013 opnieuw tourde door Australië met de Cory Band, werd Tom door Besson uitgenodigd om een ​​reeks workshops, masterclasses en concerten te houden in Nieuw-Zeeland, en begin 2015 reisde hij opnieuw naar Australië en Nieuw-Zeeland om wederom recitals en workshops te geven. Als endorser blijft hij Besson wereldwijd vertegenwoordigen.

Naast Principal Cornet met Cory-band, is hij professor in Cornet aan het Royal Welsh College of Music and Drama, Cornet-docent voor de National Youth Brass Band of Wales, Cornet-tutor voor de National Children's Brass Band of Great Britain en Project Manager van de Cory Academy.