Brass Band Leieland in zee met Allan Withington

Laatste update om 09:21 op Friday, 28 October

Op 26 en 27 november 2022 organiseert Vlamo opnieuw het Belgisch Brassband Kampioenschap. Verschillende bands zullen er het beste van zichzelf geven, waaronder ook de West-Vlaamse kampioensdivisieband Brass Band Leieland. Zoals elk jaar werken ze intens toe naar de wedstrijd, deze keer weliswaar met een opvallende naam bovenaan het wedstrijdblad: Brits brassbandicoon Allan Withington.

CUBrass in gesprek met Tine Delmazure (2nd cornet) en Frederik Van Der Haegen (Solo Horn en bestuurslid).
 

Vertel eens, vanwaar deze opzet?
Tine: De band treedt dit jaar aan onder de deskundige leiding van Allan Withington, een veelgevraagd dirigent in landen met een levendige brassband-cultuur zoals Noorwegen, Zwitserland en uiteraard ook Groot-Brittannië. Voor ons een unicum, en voor Allan ook: het is namelijk zijn eerste samenwerking met een Belgische band.

Hoe komen jullie bij Allan terecht?
Frederik: Toen de beslissing gemaakt werd om een gastdirigent aan te stellen, waren we het er allemaal over eens dat we liefst ook een absolute topper voor de band wilden zien. Zo kwamen we al snel uit bij Allan. Onze vaste dirigent Sam Werbrouck nam contact op en meteen was er een muzikale klik. Omwille van de COVID-annuleringen moesten we het project een aantal keren opschuiven, maar uiteindelijk konden we de draad weer vlot oppikken.

Bij zo’n project komt er ongetwijfeld heel wat praktische organisatie aan te pas?
Frederik: Gezien Allan in regel in het buitenland vertoeft, hebben we ons regulier repetitieschema aangepast om de tijd optimaal te benutten. Zo konden we het evaluatieconcert van VLAMO, waar Allan als toeschouwer aanwezig was, combineren met een repetitiedag datzelfde weekend. Ook wordt er in de laatste week voor het kampioenschap elke dag van de week een tutti repetitie ingelast, al dan niet aangevuld met partiële repetities. Pittig, maar zeer leerrijk.  Naast de repetities met Allan is er ook een korte communicatielijn tussen Allan en Sam, die als huisdirigent uiteraard nog steeds de vaste repetities voor zijn rekening neemt.

Luistert huisdirigent Sam dan in de zaal terwijl jullie de werken brengen?
Tine: Daarvoor kriebelt de brassband-microbe te veel denk ik (lacht). Sam is naast dirigent een uitstekende Eb-cornetspeler, dus die zal te zien zijn op de linkerhoek van het podium, naast onze vaste soprano-lady.

Welk effect op amateurmuzikanten heeft zo’n grote naam eigenlijk?
Tine: Er was wel wat gezonde spanning vóór de eerste ontmoeting, maar die verdween al na enkele minuten repeteren. Allan is heel vriendelijk en rustig, maar tegelijk passievol en enorm ervaren. We hopen heel wat automatismen op te pikken en proberen zoveel mogelijk uit onze twee werken te halen.

Laatste vraag: wat hopen jullie te bereiken?
Frederik: Het is wat tegen onze West-Vlaamse aard om te verkondigen dat we een gooi willen doen naar de titel, maar stiekem zou dat wel een hele mooie bekroning zijn voor alle inspanningen. Niettemin zijn we er van overtuigd dat we dankzij deze unieke ervaring zowel als band als op individueel vlak zullen groeien, en dat is op lange termijn natuurlijk het belangrijkste.

Wie Brassband Leieland onder leiding van Allan Withington aan het werk wil zien, kan op zondag 27 november afzakken naar Heist-op-den-Berg. CUBrass zal er ook zijn!