NBK 2022: de voorbereidingen 2e divisie

Laatste update om 15:21 op Saturday, 22 October

Aan het woord is Rommert Politiek namens Excelsior Ferwert.


 

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)? 
Sinds 1981 doen we al mee aan de NBK en hebben in verschillende divisies meegedaan. 

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?  
De keuze om weer mee te doen is ieder jaar snel gemaakt. Voor ons zijn de NBK een evenement waarbij we onszelf even flink uitdagen qua repetities, oefenen en muziek maken. Daarnaast werken we met z’n allen naar één doel toe, namelijk het stuk zo mooi mogelijk spelen. Dit is voor ons al een heel belangrijk resultaat. 
 
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld? 
Het is van alle tijd dat er leden stoppen en er weer nieuwe leden bijkomen. Tot nu toe hebben we ons hier altijd prima mee kunnen redden. Ook de afgelopen twee jaar zijn er leden gestopt maar deze plekken hebben we weer aan weten te vullen.  
 
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien? 
Ieder jaar maken we voor de NBK een begroting en houden er rekening mee wat een deelname ons gaat kosten. We zien het als een investering in de band maar ook als investering in het evenement zodat we bijdragen aan een breed deelnemersveld en de competitie die dat met zich meebrengt.  
 
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)? 
Dit jaar hebben we niet heel veel investeringen hoeven te doen. Voor de repetities hebben we alleen buisklokken moeten huren. 
 
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)? 
Ieder jaar hebben we een studiedag of weekend met een gastrepetitor. Daarnaast houden we sectierepetities en extra repetities. 
 
Het werk Sanctuary - Daniel Hall: goede keuze voor uw divisie? Zoja, Waarom? Zo nee, waarom niet? Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)? 
Voor iedere band zal er genoeg uitdaging in zitten.  Qua samenspel is het een lastig stuk om alle puzzelstukjes en fragmenten op de juiste manier samen te krijgen. Gekoppeld aan het maken van grote dynamische verschillen. 
 
Is het een werk waar u met plezier aan werkt?  
De meningen zijn verdeeld. Omdat het werk zo fragmentarisch is op veel plekken repeteert het wel minder prettig. We merken wel dat hoe langer we aan het stuk werken er voor iedereen wel mooie momenten beginnen te ontstaan.  
 
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer?  
22 oktober is onze laatste try-out in Drachten. Afgelopen week hebben we meegedaan aan de try-out in Gerkesklooster.