NBK 2022: loting 3e divisie

Laatste update om 19:03 op Friday, 28 October

Albinus Variations - Etienne Crausaz
De Duitser Johann Georg Albinus was een protestantse theoloog, schrijver en psalmdichter uit de 17e eeuw. Hij schreef verschillende Lutherse hymnen, die door diverse componisten op muziek zijn gezet Ender wie Johann Rosenmüller, Johan Sebastian Bach harmoniseerde en bewerkte deze hymnen, en verwerkte ze in zijn cantates, in het bijzonder het koraal ‘Alle Menschen müssen sterben’ in Cantate BWV 162.

Het werk opent met een plechtige cadens door de solohorn, die de eerste van het mineurkoraal introduceert. Hieromheen ontvouwt zich een indrukwekkend tutti, waarna de muziek tot rust komt en we worden meegenomen in een mysterieuze sfeer. De eerste frasen van het koraal worden nu gelardeerd met klaagzangen in het lage en het hoge register. De eerste variatie - die in toccata vorm is geschreven - omvat verschillende muzikale motieven en elementen, opnieuw uit het koraal in mineur.
In de tweede variatie zijn de cornet en euphonium aan zet. De cornet is eerst aan de beurt en krijgt dan gezelschap van de euphonium. Er komt een duet tot stand, waarna de euphonium. De derde variatie is een ietwat grillige bolero vol onregelmatige ritmes. De sfeer is helder en vreugdevol. In variatie vier speelt de tweede passage uit het mineurkoraal de hoofdrol, een frase die hier gestalte krijgt in een majeurtoonsoort. Het lage register introduceert het thema, dat tutti wordt herhaald. Een lang crescendo mondt vervolgens uit in het hoogtepunt van het werk. De vijfde en laatste variatie zit vol verrassingen en onverwachte wendingen.De frasen van het koraal in mineur worden eerst in een canon voorgesteld voordat ze worden onderbroken door een energieke dans met daarin de eerste frasen van het koraal in majeur, die eveneens in de vorm van een canon worden gepresenteerd. Dit gedeelte leidt uiteindelijk naar het majeurkoraal in zijn oorspronkelijke gedaante voordat een laatste fanfare het werk fraai afsluit.

Grade: 4,5
Tijdsduur: 12:45

Juryleden:
Frans Aert Burghgraef (NL)
Ludovic Neurohr (CH)
Frans Violet (B)

Loting:

  1. Greidebrass - Marco Middelberg
  2. Brassband Kunst en Vriendschap - Henk van Loon
  3. De Nije Bazún - Jaap Wils
  4. Apollo - Piet Visser 
  5. Brassband Heman - Geert Jan Kroon 
  6. Backum Brass - Harmen Cnossen 
  7. Brassband Immanuël - Jan Werkman (kampioen 2021)