NBK 2022: de voorbereidingen 3e divisie

Laatste update om 09:50 op Saturday, 15 October

CU Brass in gesprek met Dennis Poel van Backum Brass.

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
We doen al mee sinds 2009 en dan elk jaar op het corona jaar na natuurlijk. Dit wordt dus de 14e (!) keer alweer. We zijn in 2008 opgericht dus eigenlijk zijn wij een band die zo goed als sinds haar oprichting mee doet. De weekendjes Groningen in het begin lijken alweer een eeuwigheid terug maar worden niet vergeten, vooral de drie gezusters niet.

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
Ik weet niet of belangrijk het juiste woord is, het is vooral heel bijzonder om in zo’n mooie zaal in Utrecht te spelen, dit doen wij niet vaak. Wel is het voor veel leden een jaarlijks terugkomend ding om een weekendje in Utrecht te blijven en met een groot deel de kampioensband te luisteren. Dit is natuurlijk goed voor het verenigingsgevoel. Daarnaast is het natuurlijk heel leuk dat je het hele weekend muzikanten ontmoet die allemaal van brassband muziek houden.

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
Er zijn mensen gestopt en bij gekomen er is veel roulatie geweest. Op dit moment zijn we voornamelijk nog op zoek naar cornetten het is dus nog niet helemaal hersteld maar wij hebben goede hoop dat mede door onze nieuwe dirigent Harmen Cnossen - geweldig om onder hem te repteren -  het ledenbestand weer omhoog gaat.

Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Het is goed te overzien, hoewel we dit jaar minder extra repetities hebben kunnen inplannen om de kosten te drukken. Mede doordat de deelname kosten en de kosten voor de muziek heel schappelijk zijn is het zo te overzien.

Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren?
Geen dingen aangeschaft maar wel dit: Ik weet zelf niet precies hoe dit in de partituur staat, maar onze slagwerkers hebben wel 10 verschillende trommels en tevens spanningen van de vellen uit geprobeerd om een trommel met het juiste geluid te krijgen voor dit stuk.

Het werk, Albinus Variations - Etienne Crausaz: goede keuze voor uw divisie? Zoja, waarom? Zonee, waarom niet?
Prima keuze, alles zit erin ook solistisch uitdagend. Een stuk waarvan Bach aan de basis staat moet wel goed zijn.

Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
Voornamelijk volhouden en het netjes tot het einde uit spelen, het stuk is toch vrij lang voor derde divisie. Grootste uitdaging en belangrijkste is het samenspel. Alles moet precies in elkaar vallen en je moet goed van elkaar weten wat iedereen speelt, gelukkig kan onze dirigent hier ons heel goed bij helpen.

Is het een werk waar u plezier aan beleeft tijdens deze tijd van voorbereiding?
Ja, het was in het begin wat lastig op gang komen, maar nu we er lekker doorheen komen zijn de repetities voordat je het weet voorbij.

Zijn er Try-Out concerten waar u te beluisteren bent?
Ja 15 oktober in Amersfoort.

Info:

Dirigent: Harmen Cnossen
Resultaten:
2021 3e
2019 2e
2018 3e