Premier Brass 2022 in Landgraaf (Limburg)

Laatste update om 20:01 op Thursday, 6 October

Op zaterdag 22 oktober 2022 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in ‘Cultuurhuis Landgraaf’ in Limburg. Sinds 2002 is Premier Brass een belangrijk concert op de agenda van brassliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils samen met een gerenommeerde brassband en gastsolist het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Brass Band Limburg en euphoniumsolist David Childs.

Het eerste Premier Brass-concert van de Amsterdam Staff Band vond plaats in 2002 met Brassband Rijnmond. Deze samenwerking met een brassband buiten het Leger des Heils beviel uitstekend en zo werd een reeks van Premier Brass-concerten georganiseerd met o.a. Brassband De Waldsang, Brassband Schoonhoven en Brass Band De Bazuin Oenkerk. Solisten die deelnamen aan Premier Brass waren o.a. Steven Mead (2014), Brandt Attema (2015), Ilja Reijngoud (2016), Owen Farr (2017), Katrina Marzella (2018) en Richard Marshall (2019). Van deze Premier Brass-concerten zijn diverse live-cd's verkrijgbaar.

Premier Brass 2022
De Amsterdam Staff Band is trots op de line-up voor 2022! Dit jaar zijn dat, naast de Amsterdam Staff Band zelf, Brass Band Limburg en euphonium-solist David Childs. In een afwisselend programma zullen deze gasten zorgen voor een memorabele avond.

Brass Band Limburg

Brass Band Limburg is een regionale brassband, die in 1981 opgericht werd, die in Kessenich repeteert en officiële zetel in Oirsbeek heeft. De band komt uit in de hoogst mogelijke afdeling, de kampioensdivisie. In Nederland heeft in de provincies Friesland en Groningen ieder dorp zijn eigen brassband. Hoewel in Limburg - zoals de mijnstreken in het Verenigd Koninkrijk - ook een mijnhistorie heeft, is de brassband niet tot bloei gekomen. Brass Band Limburg wil het tekort aan belangstelling in de Limburgse blaasmuziektraditie aanvullen. In zijn korte geschiedenis kende de Brass Band Limburg reeds vele hoogtepunten. De band was veelvuldig te beluisteren op de binnen- en buitenlandse radio. Verbonden met de deelname aan internationale kampioenschappen zijn er ook verschillende cd's opgenomen, op welke de brassband te beluisteren is. In 1991 en 1993 werd men kampioen bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in de hoogste afdeling. In 1994 werd de band derde op de Europese Brassband Kampioenschappen in het Zwitserse Montreux. In 2003 behaalde de band de nationale titel van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland (FKM) in de concertafdeling van de sectie brassband. Tijdens de NBK van 2021 heeft Brass Band Limburg met 94 punten de derde plaats behaald en de band hoopt later deze maand nogmaals zo’n mooie prestatie neer te zetten tijdens de NBK van 2022.

David Childs

David Childs wordt beschouwd als een van de beste koperblazers van zijn generatie. Hij verscheen als solist bij het BBC National Orchestra of Wales, Royal Philharmonic, BBC Concert Orchestra, Sinfonia Cymru, DCINY Symphony en BBC Philharmonic; maakte solo-optredens op het Singapore International Festival, Welsh Proms, Harrogate International Festival, Cheltenham Festival, Melbourne International Festival, BBC Proms en New York Festival; deed solo-recitals in de Wigmore Hall, Purcell Room en Bridgewater Hall; heeft solo-optredens gegeven in het Concertgebouw, Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Symphony Hall, Lincoln Center in New York en de Royal Albert Hall in Londen; en maakt regelmatig opnames voor cd, radio en televisie. David tourt regelmatig naar Australië, Nieuw-Zeeland, het Midden-Oosten, Japan, Hong Kong, Europa en de Verenigde Staten. Hij promoot veel nieuwe muziek voor euphonium en heeft tien premières van soloconcerten op zijn naam staan, waaronder een BBC Proms-uitzending van Alun Hoddinott's Sunne Rising - The King Will Ride vanuit de Royal Albert Hall, Karl Jenkins’ Concert voor Euphonium en Orkest vanuit Carnegie Hall, Philip Wilby's Concert voor Euphonium en Orkest en een Britse première van Christian Lindberg’s Concert voor Euphonium en Orkest, gedirigeerd door de componist. David is verbonen aan het Royal College of Music London; professor aan zowel het Royal Welsh College of Music & Drama als het Conservatorium van Birmingham; een soloartiest voor de Buffet Group Besson, Alliance en Reunion Blues; en is directeur van uitgeverij Prima Vista Musikk. Ook is hij een van de oprichters van het zeer succesvolle koperkwartet Eminence Brass en artistiek directeur van Wales's harmonieorkest Cardiff Symphonic Winds. David is wereldwijd toonaangevend voor euphoniumspelers. Met zijn optredens toont hij zich een waar ambassadeur van de euphonium als solo-instrument in de wereld van klassieke muziek.

Amsterdam Staff Band

Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band werd in 1962 opgericht en bestaat uit muzikanten vanuit het hele land die allemaal actief zijn binnen een korps (kerkelijke gemeente) van het Leger des Heils. Met het maken van muziek geven de muzikanten invulling aan hun persoonlijk geloof in God. Het repertoire van de Amsterdam Staff Band bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Maandelijks reist de Amsterdam Staff Band het land door om op verschillende locaties concerten te geven en leveren zij een bijdrage aan samenkomsten (kerkdiensten) van het Leger des Heils. Regelmatig maakt de Amsterdam Staff Band tournees naar het buitenland. In het verleden werden landen bezocht als Canada, Denemarken, Finland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. In april 2018 maakte de Amsterdam Staff Band opnieuw een tournee naar de Verenigde Staten. De Amsterdam Staff Band staat op dit moment onder leiding van kapelmeester Olaf Ritman. De Amsterdam Staff Band is officieel ambassadeur van Besson en speelt exclusief op Besson-instrumenten.

Wilt u het Premier Brass op zaterdag 22 oktober 2022 bijwonen? Reserveer dan uw kaarten via www.premierbrass.nl. Kosten bedragen 15 euro per kaart.

Concertlocatie: Cultuurhuis Landgraaf, Veldstraat 21, 6371 AW Landgraaf. Aanvang 19.30 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@premierbrass.nl of 06-30098613.