NBK 2022: de voorbereidingen 4e divisie

Laatste update om 09:38 op Saturday, 8 October

4e Divisie deelnemer Koperensemble De Wâldsang over hun aanloop naar de NBK. Aan het woord dirigent Gerk Huisma.

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Het Koperensemble is in 2017 door mij opgericht. We hebben in die jaren wel meegedaan aan andere festivals, maar dit wordt onze eerste deelname aan de NBK.

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
Dit is een mooi doel om de jeugd te stimuleren. Een Nederlands Kampioenschap geeft toch wel wat extra motivatie. Ook is het goed dat we leren om een werk echt 100% af te werken, iets waar je bij concerten niet aan toe komt.

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
We hebben enkele leden verloren, maar niet zo zeer door corona. Verloop is er altijd. Ook zijn er weer nieuwe leerlingen bij gekomen.

Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Het koperensemble is opgericht vanuit Cultuurcentrum de Wâldsang met als doel fanatieke koperblazers in ons werkgebied te stimuleren en motiveren. De leden betalen contributie en er komt ook een groot deel subsidie vanuit de vier gemeenten. Doordat het een grote organisatie is zijn deze bedragen wel te overzien voor ons. Feit blijft wel dat alles bij elkaar het een behoorlijke kostenpost is (studiedag, repetitor, try-out gelden, inschrijfgeld NBK, de reis naar Utrecht)

Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
Collega Piet van der Heide is op de studiedag geweest. Daarnaast heeft Koen van der Molen ook een deel van de repetitietijd op zich genomen toen ik een peer keer verhinderd was.

Het werk Argos - Stephan Hodel: goede keuze voor uw divisie? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
Voor ons is het heel geschikt, we zitten net in de 4e divisie. Dit is een mooi ‘instap’ werk. Voor de gearriveerde 4e divisie orkesten is het wellicht aan de korte en makkelijke kant. Feit is wel dat er een groot deelnemersveld is dus wat dat betreft is het zeker een goede keus.

Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
Wij bestaan nu 6 jaar dus zijn nog veel bezig met de basiselementen. Klank, zuiverheid en balans. De jeugd kon de noten al vrij snel spelen, aan mij de taak om er ‘cultuur’ in te brengen. Ik moet zeggen dat ze het vrij snel oppakken. We zitten op de goede weg.

Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zo a, waar en wanneer?
Wij zijn te beluisteren in Gerkesklooster op zaterdag 15 oktober en een week later in Drachten.