Lustrum editie Fanfare Repertoire en Netwerkdagen

Laatste update om 16:06 op Friday, 19 August

Na een uitgestelde maar zeer geslaagde editie in mei 2022 is het tijd om de vijfde editie van het festival te organiseren. Deze bijzondere editie wordt op twee verschillende plaatsen in het land georganiseerd en staat uiteraard in het teken van nieuw fanfare repertoire en de BUMA Blaasmuziek Awards 2022.

Vrijdag 25 november en zaterdag 26 november 2022 organiseert stichting CRON een festivalweekend voor componisten, musici, dirigenten en liefhebbers van blaasmuziek. Op vrijdag vinden alle activiteiten en bijeenkomsten plaats in Deventer en op zaterdag verplaatst het festival naar Veldhoven met als hoogtepunt het slotconcert.
Traditiegetrouw worden tijdens dit slotconcert de BUMA Blaasmuziek Awards uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. De selectie en voordracht van kandidaten vindt plaats in overleg met RIC (Repertoire Informatie Centrum) te Deventer.
Dit jaar is de internationale award voor Otto M. Schwarz en de nationale award is toegekend aan niemand minder dan Johan de Meij.

Otto M. Schwarz is een veelzijdig componist. Naast zijn uitgebreide oeuvre voor blaasorkesten, maakt Schwarz ook muziek voor reclamespots, films en thema’s voor grote televisiestations. Sinds 1995 heeft hij composities op symfonisch gebied uitgegeven bij uitgeverij Mitropa/de Haske. Successen als Nostradamus, Dragon Fight en ‘The story of Anne Frank’, worden wereldwijd uitgevoerd.  Zijn composities zijn vaak gebaseerd op thema’s die verwijzen naar historische gebeurtenissen of personen. Schwarz verstaat de kunst om voor een specifiek werk de juiste sfeer te creëren en gewenste spanningen neer te zetten. Tevens mag Schwarz’ bijdrage in het educatieve repertoire van de laatste jaren niet onbenoemd blijven.

De nominatie van Johan de Meij zal vele liefhebbers niet verbazen. Hij heeft meerdere onderscheidingen en prijzen achter zijn naam staan. Met de Meij vaak zelf op de bok wordt zijn enorme oeuvre wereldwijd gespeeld. Zijn composities zijn gevarieerd en verrassend.De werken bevatten voor alle musici uitdagingen in diverse opzichten en bieden een palet aan smaken: virtuositeit, samenspel, en climaxen. Ook op concoursen en festivals staan composities vaak als verplicht onderdeel op het programma. Zo was zijn compositie ‘Madurodam’ een testpiece in de 3edivisie harmonie tijdens het WMC 2022.  Speciaal voor het komende festival heeft Johan de Meij zijn werken Canticles en de gehele Lord of the Rings voor fanfare bewerkt.

De uitgebreide motivatie over de nominaties en resterende informatie over het festivalweekend is te vinden op www.stichtingcron.nl