WMC: vrij programma: Valaisia Brass Band

Laatste update om 19:32 op Saturday, 9 July

Own Choice programma:

Juryleden: Hannes Buchegger, Jan de Haan, Russel Gray

Band 6: Valaisia Brass Band - Arsène Duc

Euroflash - Damien Lagger
Eagle’s Flight - Wim Bex
Solist: Glenn Van Looy
Masque - Kenneth Hesketh
Letter from Home - Pat Metheny/Svein Henrik Giske
A Gabrieli Fantasy - Bert Appermont

Voor de tweede maal deze middag horen we Euroflash als opener, ditmaal door Valaisia met dirigent Arsène Duc. Ook dit orkest weet dit werk zeer overtuigd neer te zetten; solisten presteren uitstekend. Grote lijnen, grootse sound, maar nooit over the top: een uitvoering die er mag zijn!
Dat hij een solist van formaat is, behoeft verder geen toelichting. Glenn Van Looy blijft in alle registers uitzonderlijk spelen, en brengt zijn solo met een groot gevoel van muzikaliteit. Neem daarbij een uitstekende bandbegeleiding en je kunt enorm genieten van deze muziek van Wim Bex (waarvan we hopenlijk meer werken gaan horen).
Een klasse opening van het bekende Masque; het staat als een huis! Het is een feest om naar dit orkest te luisteren; het plezier spat van het podium af. Prachtige sound bij de opening van Letter from Home, dirigent Arsène Doc laat de musici de ruimte om de muziek heerlijk te laten vloeien.

In Birmingham speelde Valaisia op onvoorstelbare wijze A Gabrieli Fantasy; vandaag horen we of ze dit nogmaals kunnen herhalen. Prachtige maar uitermate moeilijke muziek van de hand van Bert Appermont. De uitgebreide verkenning van Canzon in Double Echo a 12’geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. Bert Appermont koppelt in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen blazers). De originele melodie horen we in deel 1 welke overgaat in een toccata gevolgd door Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen.

De opgedeelde ensembles zetten - in uitstekende balans - de Canzon op. Wat volgt is een razend tempo waarbij de techniek zeer goed hoorbaar blijft.  De muziek verschuift van koor naar koor. Ongelofelijk hoe schijnbaar moeiteloos deze band het werk uitvoert; perfect in balans en in een uitstekende stijl: het klinkt fenomenaal. Chorale wordt zo mooi door de flugelhorn gestart, samen met de bariton wordt de melodie steeds breder door het orkest uitgedragen. Ook hier blijft de muziek spreken. En de solisten; wat een ongekend niveau!
Helder klinkend en met grote intensiteit blijft het zo boeiend om hiernaar te luisteren. Percussion en band blijven uitermate goed in balans, ook in de grote fortissimo’s. Plots verandert de sfeer en zijn we in het Scherzo aangekomen. Hoog tempo, de band zoekt hoorbaar de grenzen op. Technisch lukt het allemaal, het is ongekend dit. Dynamisch blijft het ook zeer verzorgd. Wat een prachtige compositie ook van Appermont! En wat een finale; alle registers worden opengetrokken. Wat een geweldig optreden is dit!