WMC: vrij programma: Hauts-de-France Brass band

Laatste update om 18:31 op Saturday, 9 July

Own-Choice programma

Juryleden: Hannes Buchegger, Jan de Haan, Russel Gray

Band 5: Hauts-de-France Brass band - Luc Vertommen

Toccata, Oh the Blessed Lord - Wilfred Heaton
Rituals - Tom Davoren
Solist: Lilian Merino - euphonium
Love Story  (Gallery) - Howard Snell
Sinfonietta No2 - Pierre-Antoine Savoyat

Wat een prachtige middag is het tot nu toe; wat een ongekend niveau en muzikale hoogstandjes zijn er al voorbijgekomen. Nog twee bands te gaan, en nu op het podium: Hauts-de-France Brass band.

Een mooie opener is Oh, the Blessed Lord van de hand van Wilfred Heaton zeker. Enige onzuiverheid in het hoog koper valt wel op, maar er is zeer veel energie in de muziek. Strak geregisseerd door dirigent Luc Vertommen, wordt verzorgd spel geleverd. De zuiverheid blijft wel wat opspelen in het rustige middendeel. Prachtige trombones die messcherp hun passage spelen. Het slot van het werk wordt weer even voortvarend gespeeld als de introductie.
Opnieuw een euphoniumsolist; Lilian Merino vertolkt van de hand van Tom Davoren het werk Rituals. Nast het orkest zelfs een concertpiano! Een mooi rustig intro laat ons kennismaken met het warme euphoniumgeluid van de solist. De begeleiding is zeer goed en geeft de solist alle ruimte. In het middendeel neemt de piano prominent deel aan de begeleiding, erg mooi! We horen - ook bij deze band - een solist van formaat! Compliment ook aan de slagwerksectie; deze levert ook uitstekend werk!
Wat stemmingsproblemen in het hoog koper bij aanvang van Love Story, maar verder heerlijk sfeervol. Een heerlijk stuk muziek waar de band zich uitstekend profileert. 

Sinfonietta No2 is een ode aan de Franse impressionistische muziek van de 20e eeuw. Debussy en Ravel passeren de revue (maar ook de minder bekende namen zoals Maurice Emmanuel of Raoul Bardac) in dit werk waarmee de Fransen in Birmingham hoge ogen gooiden. Het vierdelig werk krijgt een mooi en dromerige start, heerlijk luistermuziek met veel versieringen. Alles klinkt zeer vanzelfsprekend en gedetailleerd. Ragfijne techniek en dynamisch zijn grote verschillen waarneembaar. We blijven ons verbazen over de treffende sfeer welke de band weet neer te zetten, solisten doen met hun bijdragen ook uitstekend mee. Hier wordt muziek op hoog niveau gemaakt! Ravel blijft hoorbaar terugkeren in Feria. Het werk weet tot het einde te boeien met uitermate strak spel waarbij veel verwijzingen langskomen naar de Franse meesters van weleer.

Met deze uitvoering geeft Hauts-de-France Brass band een duidelijk visitekaartje af.