WMC: vrij programma: JMUBB

Laatste update om 17:35 op Saturday, 9 July

Own-Choice programma:

Juryleden: Hannes Buchegger, Jan de Haan, Russel Gray

Band 4: James Madison University Brass band - Kevin Stees

Fanfare for the 21st Century - Joe Jaxson
Devil’s Duel - Pete Meechan
Solist: Andrew Ribs - euphonium
Letter from Home - Philip Sparke
And from the Darkness - Paul Lovatt-Cooper

Wat een energieke start van de Amerikaanse band!
Solist Andrew Ribs heeft wat kleine vlekjes in de intro van zijn solo; Devil’s Duel is geen gemakkelijke solo en Ribs laat horen zeer zeker een uitstekend speler te zijn met een brede beheersing in techniek en dynamiek, en dat bevestigd hij in de loop van de compositie steeds meer. Hij heeft zichtbaar plezier in het spelen op dit podium!
Voor hun tour door het Verenigd Koninkrijk schreef Philip Sparke speciaal voor deze band in 2008 Letter from Home. Het blijven mooie composities om naar te luisteren, Philip Sparke kent - naast andere disciplines - de brassbands als geen ander en dit werk is daar een prachtig voorbeeld van. Met veel gevoel en mooi van klank weet de band tot de laatste maat te boeien.

De muziek van Paul Lovatt-Cooper zorgt altijd voor spektakel, zo ook And from the Darkness. Een technisch veeleisende start kent problemen waarbij missertjes en ongelijkheden optreden. Techniek komt niet geheel door en de muzikale lijnen zijn aanvankelijk niet duidelijk volgbaar. In het rustige deel is er fijn ensemblespel met mooie solisten, gevolgd door de overgang naar het volgende jazzy bigband-deel waarbij de stemming wat in het gedrang komt.  Muziek die door de band wordt omarmd. Solo’s voor cornet en euphonium volgen waarbij het collectief onrustig overkomt. De band heeft het zichzelf met de keuze voor deze compositie niet gemakkelijk gemaakt; de eindsprint levert op het gebied van stemming en transparantie teveel problemen op. Een moedig optreden blijft het zeker!