WMC: vrij programma: Brass band Willebroek

Laatste update om 16:06 op Saturday, 9 July

Own-Choice programma:


Juryleden: Hannes Buchegger, Jan de Haan, Russel Gray 


Band 2: Brass band Willebroek - Frans Violet

Euroflash - Damien Lagger
Memories of a lost Boy - Ben Hollings
Pulcinella - Philip Sparke
Solist: Kevin van Giel - euphonium
Other Lives - Oliver Waespi

Euroflash zullen we deze middag tweemaal horen; de eerste uitvoering is voor rekening van Brass band Willebroek. Met veel enthousiasme start de band met haar kenmerkende volle sound en precies spel. De solisten spelen allen op uitstekende wijze hun passages. De muziek wordt met veel flair gebracht!

Memories of a Lost Boy laat de typerende schrijfwijze van componist Ben Hollings horen. Het werd in opdracht van Dr. Robert Childs voor Foden's Band's 'Celebration of Youth' Brass in Concert 2017 programma geschreven. Memories of a Lost Boy zijn inspiratie uit J.M Barrie's fictieve personage - de belichaming van eeuwige jeugd - Peter Pan. Een uitermate passend stuk voor de formatie uit Willebroek, indrukwekkend; jammer van de vele bijgeluiden….

Kevin Van Giel neemt ons mee in Pulcinella (Sparke). Het werk werd speciaal voor de Taiwanese euphoniumspeler Tzu-Hsiang Lin geschreven. Van Giel weet de beheersing van zijn instrument meer dan uitstekend te etaleren. Het is, ook in het snelle deel, bijzonder prettig om naar te luisteren. Soms net wat kleine balansproblemen tussen solist en band.

Een echte tour de force is Other Lives van Oliver Waespi; tijdens de laatstgehouden Flemish Open liet de band al horen waartoe men in staat was. Nu dan de reprise. De donkere akkoorden an het begin van het werk zijn afgeleid van ‘Der Doppelgänger’ één van de late liederen van Franz Schubert. Deel 1 (Rage) vraagt technisch al zeer veel van de band, en hierin slaagt men zeker! Dynamisch en technisch is het prima voor elkaar bij band én slagwerk. Het is ongelooflijk hoeveel technische details te horen zijn. De overgang naar deel 3 (Redemption) is fraai vormgegeven. Solisten komen wat luid over, hoewel het foutloos gespeeld wordt. Dirigent Frans Violet houdt de regie strak in hand, ook in het rustige deel waarbij de bariton schittert. De stemming verandert naar een lichter harmonisch landschap; de grootse klank van Willebroek komt hier prachtig tot uiting. Verwijzingen naar eerdere werken van de componist komen voorbij. De inleiding naar het laatste deel is de opmaat tot vuurwerk van de band. Solisten op cornet, trombone en Bas excelleren en de spanning wordt opgebouwd naar een spectaculair einde.

Zeer gecontroleerd optreden!