DOBC 2e sect. Martini geeft Lions of Legends overtuigende uitvoering

Laatste update om 12:27 op Saturday, 11 June

Martini Brassband Groningen onder leiding van Rieks van der Velde opent met Prelude and Chorale van Stijn Roels. We horen direct een mooie klank met veel diepte. De effecten met slagwerk en veel figuratie in de bassen komen wat traag op gang. Wellicht overvalt de akoestiek de band, maar dat duurt niet lang. Het slot is zeer overtuigend gespeeld.

Soliste Marianne Groothof op flugelhorn speelt vanachter de band het sfeervolle Icicles van Anne Grete Preus, gearrangeerd door Magnus Brandseth. Terwijl de druppels van de ijspegels vallen, hoorbaar in het slagwerk verdwijnt de sololijn in het niets. Een mooi moment en een verdiend warm applaus.

In Lions of Legends heeft Thierry Deleruyelle weer een heerlijk werk geschreven voor dit niveau. In vijf delen beschrijft de componist zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken ervan. Een heerlijke opening van Martini met De koning van de dieren. Goede sololijnen en illustratief slagwerk in Klauwen en Brullen. De buffeljacht opent met monumentale akkoorden. Overtuigend spel hier van de band, transparant en comfortabel. 

De overgang naar het koraal in Emblemen kent wat missertjes. De grote lijnen blijven hoorbaar en geven de muziek zoveel spanning. Het tutti is niet al te uitbundig maar past precies. Het coda Koning der koningen kijkt nog even terug naar het begin van het werk, alvorens snel en explosief te besluiten.