DOBC 1e sect. O & U mist finesse

Laatste update om 15:22 op Saturday, 11 June

Brassband Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg zetten in met Milestone van William Himes. De band laat horen beter overweg te kunnen met de akoestiek. De articulatie en dynamische verschillen vallen op. 

De Serenade for Trombone wordt gespeeld door Jens Pennings. De akkoordwisselingen in de muziek van John Golland zijn direct herkenbaar. In de begeleiding is niet alle detail te horen. De solist speelde een enthousiast applaus bij elkaar. 

Tallis Variations 
Na een onstuimige inleiding wordt de eerste helft van het thema door het midden van de band gespeeld. Variatie 1 (maat 31) is gebaseerd op de eerste twee noten van het thema en verkent de tonaliteit in E mineur met herhaalde zestienden-activiteit. Variatie 2 (maat 134) bevat een zachte solo voor bugel en een gevarieerde uiteenzetting van het thema in koraalvorm. Variatie 3 (maat 211) begint met een reeks korte solo's voordat een serene melodie op cornet verschijnt. Het thema verschijnt dan, opnieuw geharmoniseerd, voordat de variatie vredig wordt afgesloten. De laatste variatie (maat 262) is uitbundig van karakter, te beginnen met cornetfanfares, en evolueert rond een fuga-achtig thema dat voor het eerst werd gepresenteerd door de euphoniums. Uiteindelijk keert muziek uit Variatie 1 terug om de laatste, vurige verklaring van het thema in te luiden, begeleid door figuren uit de fuga. Maar het stuk eindigt rustig, de serene schoonheid van het Tallis-koraal onwankelbaar.

De inzet van Tallis Variations is zeer pakkend. Anno Appelo laat de band af en toe los en de eerste keer werkt het, maar er sluipt wel slordigheid en gejaagdheid binnen. Dynamisch is het wat aan de ruime kant, ondanks dat het altijd genieten is van de klank van deze band. In het vervolg horen we een band die op belangrijke momenten net te veel laat liggen.