DOBC 1e sect. Solist steelt de show bij Mercator Brass Band

Laatste update om 13:17 op Saturday, 11 June

Mercator Brass Band uit Kruibeke (België) staat vandaag onder leiding van Tim De Maeseneer. De zeer ambitieuze band zien we na een paar succesvolle deelnames weer teug op dit podium. Geopend wordt met Crystal van Simon Dobson. Dobson arrangeerde zijn eigen werk nadat hij het oorspronkelijk schreef voor 7 trompetten. Een prachtige opening. 

De opening van Kol Nidrei van Max Bruch in een bewerking van Bram Gay is op zeker gespeeld, dat had spannender gekund. Daarna komt de solist op euphonium aan het woord. Indrukwekkend, met veel intensiteit en grote dynamische verschillen gespeeld. Wat een hoogstaand werk en zo prachtig uitgevoerd.

Tallis Variations van Philip Sparke krijgt vanmiddag twee uitvoeringen. De hymne waarop deze variaties zijn gebaseerd, is de derde van negen die Thomas Tallis in 1567 schreef als onderdeel van een psalter voor de eerste anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Matthew Parker. Het werd later gebruikt door Vaughan Williams in de Engelse Hymnal en als basis voor zijn Fantasia.

Mercator heeft een solide start, enkele onzuiverheden blijven in de zachtste gedeeltes over. Veel valt al op zijn plek, maar nog niet alles lijkt helemaal uitgewerkt. Enkele passages hebben een tempo dat aan de hoge kant ligt. De balans is nog niet overal optimaal. Daarnaast is de uitvoering van dit nog steeds zeer populaire werk het beluisteren meer dan waard. De akoestiek van Oosterpoort werkt soms niet helemaal mee. Er is veel galm en vooral het melodisch slagwerk heeft soms moeite met de timing.

Het grote tutti naar het eind toe brengt nog wat meer problemen voor de balans. De sopraan cornet is helaas vrijwel niet hoorbaar. Het laatste stemmige akkoord  kent een rommelig begin. Misschien was dit vanmiddag nog net niet de definitieve uitvoering.