GSF 2022: Fanfare 4e Divisie

Laatste update om 19:51 op Saturday, 14 May

Menno Haantjes en het 32 leden tellende orkest Ons Ideaal starten in de 4e divisie met de aantrekkelijke mars Bandology (Eric Osterling). Met een nét wat te laag tempo start het orkest waardoor het sfeer mist. Het spel is mooi samen, en ook balans tussen orkest en slagwerk is goed. De hoofdlijn valt tegen het eind van de mars wat weg.

Jeanette Punter en Jaap Mulder zijn te beluisteren in Softly as I leave van componist Alfred Devitta. Mooie klanken, mooie voordracht en een prettig klinkend orkest! Het applaus nemen de solisten enigzins onwennig in ontvangst. Maar dat was welverdiend!

Niet alleen de titel, ook inhoudelijk heeft Lady Tullamore duidelijke verwijzingen naar Lord Tullamore, een eerdere compositie van Carl Wittrock. Gedachten aan Ierse muziek zijn daarom onvermijdelijk. Het begin ademt een mystieke sfeer. Het tweede deel is een traditionele Ierse dans, gevolgd door een adagio geïnspireerd door de natuur waarna het bruisend afsluit.
De start van het slagwerk is niet sluitend.  De start van het orkest wel. Lijnen worden goed overgenomen, echter wel wat ontsierd door onzuiverheden. De triool-figuren zijn in de saxgroep erg onrustig. De overgang naar het Presto is niet sluitend. Het samenspel blijft in het deel wat onrustig, De overgang naar het rustige Adagio lukt wel goed. Het gevoel bekruipt je alsof het orkest meer in haar mars heeft dan we nu horen. Hele mooie momenten worden afgewisseld door kleine oneffenheden. De fanfare krijgt meer vertrouwen en de delen lopen nu vloeiender in elkaar over met een mooie orkestklank.

Ons Ideaal o.l.v. Menno Haantjes 

Jacob de Haan telkent voor het afsluitende werk van de fanfare uit Easterwierrum; mooi gedragen en warm van klank klinkt Adagio.

De juryleden Durk Lautenbach en Bienze IJlstra zullen ook de fanfares in de 4e divisie beoordelen.