GSF 2022: Fanfare 5e divisie

Laatste update om 18:44 op Saturday, 14 May

Speciaal voor CMV Exceslior Baflo schreef Arend Gerds Adama; vandaag de opener van Oranje B - Grootegast met dirigent Geertje Mars. Het jonge orkest weet raad met dit gedragen werk: mooie opbouw en dito muzikale lijnen. Het werk straalt rust en vertrouwen uit. Mooie start!

Oranje - B o.l.v. Geertje Mars

Condacum is het Latijnse woord voor ‘samenvloeïng’. Historici en filologen hebben aangetoond dat deze oude benaming de naam “Kontich" is gegroeid, waarbij dit woord de rivieren “Schelde" en Rupel” zou aanduiden. Inderdaad strekte het grondgebied van de Antwerpse gemeente Kontich (= de woonplaats van de componist) zich eeuwen geleden uit over een ruim gebied, waardoor ook de monding van de Rupel in de Schelde binnen de territoriale grenzen viel. 
Mooie start van slagwerk en hoorn en trompets zijn mooi in balans! Mooie orkestklank en verzorgd spel. Het Allegro moderato kent een een mooie opbouw en we horen veel kleuren vanuit de secties. Technisch mag het er zeker zijn; ook prima balans tussen slagwerk en orkest! Wel is het tempo wat aan de hoge kant. Gelukkig is het Grandioso weer dichterbij de voorgeschreven snelheid. Het slot kent een onzekerheidje.


In Morricone's Melody (arr. Roland Kernen) horen we soliste Marlies van der Wal op altsaxofoon onder zeer nette begeleiding heel beheerst haar solo spelen, en laat zich niet afleiden door wat kleine vlekjes. In het tutti is de stemming tussen bugels en saxen niet op orde, en dat is jammer want er wordt wél muziek gemaakt!

Bij het luisteren naar On Wings of Liberty, de concertmars van Rob Goorhuis zou je bijna vergeten dat we naar een deelnemer uit de 5e divisie luisteren; technisch en dynamisch is dik voor elkaar en ook de hoofd- en bijzaken zijn duidelijk te horen.