GSF 2022: Fanfare 5e divisie

Laatste update om 16:56 op Saturday, 14 May

De uit Noordwolde afkomstige fanfare Muziekvereniging De Woudklank met dirigent Durk Krol vervolgen het programma. 'Aurelia' de bekende hymne tune welke is gemaakt op het lied 'De ware kerk des Heren' klinkt in een arrangement van Lieuwe de Jong. Het werk krijgt een muzikale vertolking; jammer dat de stemming soms nét niet op orde is.
Muziekvereniging De Woudklank o.l.v. Durk Krol

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de cultuurraad van deze florissante gemeente (Kontich) is in 1996 een Festival voor Jeugdorkesten georganiseerd, zeer toepasselijk CONDACUM genoemd. Hiervoor schreef Jan Van der Roost een ‘verplicht inspeelwerk’ , waarbij hij via twee contrasterende geledingen de voorgeschiedenis van zijn woonplaats op muzikale wijze tot klinken bracht. Met wat fantasie herkent men in het openingsdeel een Romeins leger in opmars, terwijl het dynamische tweede luik een vitale thematiek etaleert. Of….. verwijzen de twee geledingen misschien naar respectievelijk de Schelde en de Rupel?
Mooi in balans is het begin zeker, en er gebeurt dynamisch ook veel. Met het groeiend crescendo gaat het tempo ook wel omhoog wat ten koste gaat van de zeggingskracht. Het vervolg (D) laat de typische schrijfwijze van Van der Roost duidelijk horen en het orkest gaat goed met de materie om! Het vervolg van het werk blijft spannend en prettig om naar te luisteren. In het Grandioso is de frasering prima in de lage stemmen; jammer dat de laatste noot wat klank mistte.

Op bugel horen we Maaike Posthumus in de bekende solo Concerto De Aranajuez (arr. Afke Visser). Muzikaal spel opnieuw, soms wel wat kleine stemmingsprobleempjes.Veel aandacht ook voor dynamiek. Terecht een mooi applaus voor soliste en fanfare!

Harrie Janssen componeerde Lex Paciferat; met een safe tempo komen de mooie klanken van de fanfare goed tot haar recht. Tegen het einde van deze mars (E) vallen de saxen wat in het niet in de muzikale lijnen, maar een mooi optreden van dit orkest!