EBBC Own Choice 2. Tredegar Town fenomenaal

Laatste update om 14:25 op Sunday, 1 May

De enige wereldpremière tussen de vrije werken is de compositie van Gavin Higgins geïnspireerd op aspecten van het leven van de kunstenaar, dichter, illustrator, schilder en graveur William Blake (1757-1827). Een raadselachtige man vol diepe complexiteit en radicalisme.

Het werk bestaat uit drie overlopende delen. 'Angels on Peckham Rye' beschrijft een verontrustend, angstig visioen van hemellichamen die hij in een boom zag - hun 'heldere engelenvleugels die elke tak bespannen als sterren'. Deel twee 'Catherine' is een lyrisch beeld van zijn vrouw die de helft was van een van de 'meest aangrijpende relaties in de literatuurgeschiedenis'. 'Albion Rose' tenslotte roept Blake's visie op Engeland op: een reus van een man 'die zich naakt uitstrekt maar open naar de wereld'.

Met twee sopraan cornetten en dubbele flugelhornbezetting horen we een heftige opening waarin een klok lijkt te tikken. Korte frases vormen een herhalend patronen. Van het ene patroon komen we in het volgende patroon terecht. Alles in vrijwel hetzelfde tempo onderbroken door luid slagwerk. Surrealistische klanken en alles met een duidelijke visie gepresenteerd. Zeer heftige passages waaruit uiteindelijk een solo flugelhorn overblijft. Prachtig verkleurt de flugel naar de sopraan. Dan sluit de euphoniumsolist aan. In het middendeel 'Catherine' is de muziek liefdevol, gelardeerd met complexe akkoorden vanuit de cornetsectie. De muziek is zeer sprekend. En de uitvoering van Tredegar is adembenemend mooi. Met een puntgave sopraan solo komen we in het laatste deel terecht, Albion Rose. Snelle figuraties in vrijwel aalle instrumentgroepen. We horen muziek uit het begin terug. Nerveuze muziek met sterke inzetten van met name de 5 bassen. Gelaagdheid in de muziek draagt bij aan de raadselachtigheid van de figuur William Blake. Dan met een groots akkoord verandert de sfeer van de muziek, zou dit de finale zijn? Wat een conclusie, wat een werk en wat een uitvoering! Als de deuren open gaan komt Higgins het podium op. Het dak gaat er hier af en terecht.