EBBC Own Choice 10. Hauts-de-France Brass Band verfrissend anders

Laatste update om 22:29 op Sunday, 1 May

Pierre-Antoine Savoyat brengt in dit werk hulde aan de Franse impressionistische muziek van de 20e eeuw - en de compositorische reuzen Claude Debussy en Maurice Ravel, evenals minder bekende maar even belangrijke figuren zoals Maurice Emmanuel of Raoul Bardac. Het werk heeft vier delen die een impressionistische kijk op een reis door verschillende landen oproepen als in een kinderdroom. 'Prélude à un Pays Lointain' brengt ons naar een denkbeeldig Aziatisch landschap, 'Cortège Fabuleux' schetst een parade van exotische dieren, jongleurs en goochelaars. Een eerbetoon aan Debussy’s La Mer vinden we in 'Dialogue du Vent et des Montagnes', alvorens met ‘Feria’ wordt afgesloten, een kleurrijk portret van de festivals in het Baskenland waar Ravel werd geboren.

De Sinfonietta begint met een liefdevol tafereel in een aziatisch landschap en langzaam wordt meer zichtbaar van de omgeving. En die is spectaculair. De muziek herhaalt, maar er zijn ook enkele geluiden te horen die het liefdevolle prentje van een donker randje voorzien. Het is perfect getroffen. Het begin van de Cortège is niet geheel samen. Daarna horen we de verschillende karakters die meelopen in de optocht geportretteerd. De muziek is zeer toegankelijk en zo anders als we vandaag hebben gehoord. 

De Fransen wisten dit jaar met dit werk al de Franse en de Vlaams Open kampioenschappen te winnen. Ook de Dialogue met zijn sterke band met La Mer is een sterke sfeertekening waarachter de moeilijkheidsgraad van dit werk verscholen gaat. Een grote climax eindigt dit deel voordat we ons bezig gaan houden met de Basische festivals. Feria is Ravel pur sang. De techniek komt hier nog eens goed om de hoek kijken. En de bandlaat zich niet onbetuigd. 

Een gedurfde keuze waarbij veel van de technische vereisten onder de motorkap zit.