EBBC Own Choice 11. 3BA Concert Band technisch bijzonder knap

Laatste update om 22:41 op Sunday, 1 May

Waespi's compositie reflecteert op het intrigerende thema van denkbeeldige levens - of bepaalde stadia van een enkel leven opnieuw geïnterpreteerd door verschillende emotionele toestanden die basis muzikaal materiaal veranderen in iets nieuws door middel van expressie. De opening is ontleend aan 'Der Doppelganger'. Het eerste deel, 'Rage', heeft een intens geagiteerd karakter. 'Redemption' is een wijdverspreid geluidsveld dat culmineert in een korte, heldere verwijzing naar een ander Schubert-lied van reflectief begrip getiteld 'Ruckblick'. 'Farewell' ziet een abstracte muzikale transformatie die een emotionele verandering teweegbrengt, terwijl 'Renewal' een terugkeer is naar de grimmige, gespannen sfeer van het eerste deel.

Een comfortabele opbouw van het werk naar de agitato passage toe. De techniek is goed te onderscheiden, maar het is wel met de volumeknop vol open. Daarbij is de balans in de verschillende secties niet constant. Het aantal decibellen overschrijdt regelmatig het niveau dat betamelijk is. In Reflection blijven de begeleidende stemmen ook vrij stevig aanwezig. Het deert de euphoniumsolist niet. Naar het Redemption toe horen we nog een aantal goede solistische bijdragen, maar achter de solo's is het soms minder in samenspel en zuiverheid.  

In de laatste dansachtige delen is de balans weer niet optimaal. De trombone solist is bijna niet te horen door het slagwerk en de begeleidende blazers. Aan het einde nog een sterk staaltje techniek als een show-off. De band heeft heel veel kwaliteit aan boord. Nuance en dosering kunnen de band een geduchte deelnemer maken.